Либия поръчва френски изтребители, Париж ще развива туризма й

Либия желае да поръча между 13 и 18 изтребителя Рафал (Rafale) от Франция в сделка, която се оценява на до 2,5 млрд. евро (3,24 млрд. долара), предаде Ройтерс, като се позовава на френския в. "Журнал дю диманш", цитирана от БТА.

Либия е решила да поръча френските изтребители, които се конкурират с редложение на БАЕ систъмс (BAE Systems) за модернизация за остарелите руски самолети МиГ на Либия, както и с оферти от Китай и Русия.

Ако бъде потвърдена, сделката ще бъде първата чуждестранна поръчка за самолети от програмата Рафал, която струва 34 млрд. евро.

През 2004 г. ЕС вдигна оръжейното ембарго срещу Либия, което беше наложено на страната през 1986 година.

Либия започна да излиза от международната изолация от 2003 г., когато прие да поеме отговорност за атентата над Локърби, Шотландия. Либия обяви и че ще изостави програмата си за ядрени оръжия. Повечето санкции на САЩ срещу Либия бяха вдигнати през 2004 година.

"Политическото решение за купуване на френските изтребители Рафал е взето неотдавна на най-високо равнище в либийската държава", посочва в. "Журнал дю диманш", цитиран от Франс прес.

Според вестника един от синовете на полковник Кадафи сам е изпробвал самолета по време на изложение за отбранителна техника в Триполи в началото на декември.

В същото време Али Фарес, секретар на либийската Служба за развитие на туризма, съобщи, че Франция ще помогне на Либия да развие изостаналия си туризъм като част от излизането на Либия от международната изолация, предаде Сомали нюз, позовавайки се Ройтерс.

Тази седмица е подписано споразумение между Френската агенция за развитие на туризма и либийските туристически власти. Така Париж се ангажира да окаже техническа помощ за 17 нови туристически зони върху 180 км от либийската брегова ивица около източния град Тобрук. Документът включва и развитието на туризма по 20-километрова брегова ивица около Сабрат.

В богатата на петрол Либия има гръцки и римски руини, разположени близо до крайбрежието на страната, което е с обща дължина 2000 км. Вътрешността на Либия предлага пустинни пейзажи и древни селища, дюни и планини.

Фарес очаква голямо увеличение на броя на туристите през тази година. Докато Мароко и Тунис приемат 6 млн. туристи годишно, през миналата година Либия е била посетена от 600 000 души.

Либия работи по туристически проекти на стойност 4 млрд. либийски динара (3,13 млрд. долара) - чуждестранни и местни инвестиции.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?