Либия замразява сътрудничеството си с ЮНЕСКО след избора на Бокова

Либия обяви, че замразява сътрудничеството си с Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО) заради избирането на българката Ирина Бокова за неин генерален директор, съобщава швейцарският информационен сайт Вен минют (20minutes.ch), цитиран от БТА. Сайтът се позовава на националната Швейцарска телеграфна агенция.

Либийската делегация в ЮНЕСКО "осъжда и не одобрява" избирането на Ирина Бокова начело на тази организация на ООН, се казва в разпространено l mfkeoe.kru нейно комюнике. Либия "няма да е щастлива да е член на организация, ръководена от представител на България", се подчертава в текста.

Джамахирията обяснява това свое решение с "нарушението на международните конвенции за размяна на затворници", извършено от България, "при освобождаването на българските медицински сестри, осъдени на доживотен затвор във връзка със случая с заразяването с вируса на СПИН на 450 либийски деца".

Либия уточнява, че възнамерява да замрази програмите си за сътрудничество с ЮНЕСКО, както и да оттегли своите кандидатури за Изпълнителния съвет и всички останали комитети на организацията.

Споделяне

Още от Свят