Либийска джихадистка групировка обяви, че се саморазпуска

Либийска джихадистка групировка обяви, че се саморазпуска

Либийската джихадистка групировка "Ансар аш шария" обяви в комюнике, публикувано в интернет, че се саморазпуска, предаде Франс прес.

"Ансар аш шария" е в списъците с терористични организации на ООН и САЩ. Според Вашингтон именно тази групировка стои зад нападението от 11 септември 2012 г. срещу американското консулство в Бенгази, при което бе убит посланик Кристофър Стивънс и още трима американци.

В комюникето "Ансар аш шария" макар и не в прав текстпризнава, че е била омаломощена от войната срещу силите на маршал Халифа Хафтар, който господства в части от Източна Либия.

Групировката загуби своя лидер Мохамад Азахауи, убит в боеве срещу силите, подкрепящи Хафтар, в края на 2014 г. в Бенгази. Тя бе отслабена и защото много нейни членове дезертираха и се присъединиха към организацията "Ислямска държава".

Създадената след революцията срещу Кадафи през 2011 г. групировка имаше присъствие в източните градове Бенгази и Дарна и западните Сирт и Сабрата. Тя държеше под свой контрол изоставени от бившия режим казарми и лагери, където обучаваше джихадисти и ги изпращаше в Ирак и Сирия.

Споделяне

Още от Свят