Либийската прокуратура обжалва присъдата на д-р Здравко Георгиев

Либийската прокуратура е обжалвала присъдата на д-р Здравко Георгиев, съобщи зам. -министърът на външните работи Гергана Грънчарова. На 6 май съдът в Бенгази постанови за д-р Здравко Георгиев четири години затвор за нерегламентирани валутни операции. Той бе освободен, тъй като е бил в задържан дори повече от този срок. Прокуратурата беше поискала смъртна присъда за умишлено заразяване със СПИН и за него.

Посланикът ни в Триполи Здравко Велев е научил за обжалването вчера по време на разговори в консулската дирекция на либийското Министерство на външните работи. Тази информация, която не е потвърдена официално от либийските съдебни власти, се счита за предварителна и не е ясно дали обжалването е свързано и с искане за задържане на д-р Здравко Георгиев, или за налагане на друга мярка за неотклонение.

Все още няма отговор на внесената от българското посолство в Либия нота, с която се искат по-чести свиждания при петте медицински сестри в затвора "Джудейда". Тъй като четвъртък там е ден за свиждане с роднините на затворниците, д-р Здравко Георгиев е бил откаран в затвора да се види с тях, както и да им занесе необходимите провизии.

Правителството реши да отпусне допълнително 400 000 лева, предназначени за командировъчни, такси, преводи, хонорари и други разходи, свързани със защитата на подсъдимите български медицински сестри и палестинския лекар Ашраф Ал-Хаджудж по делото в Либия. Средствата не включват хонорара на адвоката на палестинския гражданин.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?