Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Либийският съд отлага до ноември решението за българките

34 коментара
Либийският съд отлага до ноември решението за българките

Върховният касационен съд на Либия, който се очакваше във вторник да потвърди или да върне за ново разглеждане смъртните присъди на българските медицински сестри по СПИН делото, отложи решението си за 15 ноември. Новината бе оценена положително от повечето официални представители в София, както и от Брюксел, но посрещната песимистично от роднините на петте българки, които вече седма година са в затвора.

Ройтерс цитира анализатори, според които отлагането ще помогне на България и Либия да сключат споразумение. Според юридически експерти, цитирани от агенцията, отлагането на решение на върховния съд по внесена жалба се случва много рядко в Либия.

Роднините на починалите и заразените деца обаче искат смъртните присъди да бъдат изпълнени, ако не се постигне споразумение за изплащане на парични компенсации.

България, която получи пълната подкрепа на ЕС по случая, най-вероятно обаче ще използва времето, за да се предложат видими жестове на грижа за болните деца.

Европомощ за Либия срещу освобождаване на българките

Европейският съюз заяви във вторник след съобщението за отлагане на делото, че предлага медицинска помощ за стотиците либийски деца, заразени с вируса на СПИН. ЕС призова Либия да освободи бързо петте български медицински сестри и лекаря палестинец, осъдени на смърт по обвинение, че са ги заразили, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Ръководството на съюза предлага на Либия най-добрите европейски специалисти и най-модерната технология за борба с болестта, съобщи говорителката на Еврокомисията Ема Ъдуин и добави, че въпросът е бил обсъждан с либийски служители. 

"Много голяма част от посещението миналата седмица бе посветено на това да се обясни на либийските власти и на семействата на болните деца колко голямо е значението на помощта, която предлагаме", каза още Ема Ъдуин, имайки предвид визитата в Либия на еврокомисаря за външните отношения Бенита Фереро-Валднер.

Няколко дни по-късно в Либия замина и българският президент Георги Първанов, който също посети заразените деца в болницата и също акцентира на съвместен план за подпомагане на заразените деца.

Надявам се, че ние - не само тук в Европа, но и в САЩ и в останалата част на света,  ще направим всичко възможно, за да бъде намерено решение на това жестоко положение,  заяви във вторник люксембургският външен министър Жан Аселборн. Допълни, че би могло едновременно да се вземат под внимание интересите на двете ангажирани страни. 

"Надявам се, че ще можем да помогнем на децата в Либия, но също така и на хората, които са в затвора," посочи Аселборн. Той направи изявления в края на конференцията за сътрудничество между ЕС и средиземноморските страни, която се състоя в Люксембург.

Европейската комисия припомни, че справедливото решение на либийските магистрати по това дело, което пречи на възстановяването на отношенията между ЕС и Триполи, придобива спешен характер, предаде БТА.

Чуждите дипломати в Триполи се притесняват за българките заради отлагането

От МВнР съобщиха, че съдебната зала е била пълна с дипломати от европейски държави. Там са били посланиците на Австрия, Канада, Швейцария, Чехия, Испания, Малта и Италия, заедно с представители на дипломатическите мисии в Триполи на САЩ, Великобритания, Франция, Полша, Белгия, Словакия и Холандия. Някои от чуждите дипломати изразиха притеснение, че отлагането е още едно изпитание за българските медицински сестри, които от арестуването им през 1999 г. непрекъснато са в затвора, предаде БНР.

още

Либийският съд поиска повече време

На заседанието във вторник, продължило по-малко от 5 минути, председателят на съдийския състав шейх Али Алиус обяви отлагането с единствения мотив, че на съда е нужно допълнително време да се запознае с материалите и да изготви окончателното си решение, тъй като до момента няма общо становище.

Адвокатът на българките Осман Бизанти не беше изненадан от решението заради изключителната сложност и обемност на СПИН-процеса - 10 хиляди страници материали, с които съдът е необходимо да се запознае.

Според Бизанти по-детайлното обсъждане може само да е от полза на осъдените българки.

Адвокат Хари Харалампиев, който е сред българските защитници на медсестрите, обаче коментира, че либийското правосъдие е пример за мудно правосъдие.

“Не бъркайте това, което се случва в съдебната зала с това, което се случва в политиката”, бе отговорът на Бизанти на въпрос възможно ли е до 15 ноември да се търси политическо решение за изход на делото, предаде Дарик радио.

Само преди три дни президентът Георги Първанов разговаря в Триполи с либийския лидер Муамар Кадафи. По време на визитата му Либия намекна, че е възможна сделка за българките срещу компенсации за заразените деца.

Семействата пак настояха за компенсации

Семействата на заразените отново сравниха българския случай с атентата в Локърби. Във вторник председателят на асоциацията на заразените със СПИН деца от Бенгази Идрис Лага оцени положително срещата на Първанов със семейства на заразените деца, но отново настоя да се водят преговори с България за компенсации, а не за помощи за решаване на проблема със СПИН.

Нещата трябва да бъдат наричани с истинските им имена, за нас е много важно България да признае това, което са извършили българските медицински сестри със собствените си ръце, уточни Идрис Лага.

Днес в София пред либийското посолство се събра малка група граждани. Сред протестиращите беше Зорка Аначкова, майката на Кристияна Вълчева, една от българските медицински сестри, осъдени в Либия. Жандармерията усили охраната около дипломатическата мисия на Триполи и отцепи района около посолството.

София отказва да обсъжда изплащането на компенсации, защото това би означавало да се признае вината на медиците.

Идрис Лага не уточни какви компенсации се очакват, но посочи, че ще се ръководят от “опита на американския народ в случая със самолета на Пан Ам” (бел.ред. – атентата със самолета над Локърби). Никой не ни е предлагал досега преговори, но ние сме готови да водим преговори и със самия дявол, допълни той.

Той съобщи още, че е връчил писмо до Еврокомисията с искане за специализирана медицинска помощ за болните от СПИН либийски деца в болничните центрове в Европа, както и да се изгради специализирана болница в Бенгази.

Близо стотина от близките на болните деца се бяха събрали пред вратите на Върховния съд в Триполи преди заседанието. Те държаха плакати с надписи “Дяволите на смъртта трябва да бъдат наказани” и “Кръвта на нашите деца не е вода”. Роднините са били извозени от Бенгази до Триполи с 5 автобуса.

След края на заседанието те блокираха централния вход на съда в опит да влязат вътре, като се стигна до кратка схватка с охраняващите сградата. На адвокатите на българските медици, както и на присъстващите дипломати в залата, им се наложи да излязат през страничен вход.

Роднините изразиха недоволството си от отлагането на решението. "Непрекъснато ни казват, че съдът е справедлив, но това, което чухме днес, е срамно. За нас би било по-добре да разстрелят децата ни, отколкото да ни карат да агонизираме по този начин", цитира Ройтерс думите на Саида Тархуни, чиито две дъщери са заразени с вируса на СПИН.

Роднините на българките са песимисти

“За мен решението е поредният шамар” – така коментира отлагането д-р Здравко Георгиев, който единствен не получи смъртна присъда по СПИН случая и миналата година излезе от затвора, но още не му се разрешава да напусне Либия.

“Всички може да анализират и да смятат, че е за добро и т.н., но момичетата са вече 7 години в затвора и още пет месеца и половина им предстои да седят и да чакат в неизвестност”, коментира съпругът на Кристияна Вълчева пред радио Нова Европа.

Той отказа да коментира евентуалната връзка между днешното решение на съда и визитата на президента Първанов преди три дни в Либия. “Винаги съм казвал, че нас е важен крайният резултат, а виждате, че резултат няма”, каза кратко д-р Георгиев.

Пред ББС д-р Иван Ненов, който е съпруг на Нася Ненова, друга от осъдените медсестри каза, че е все по-малко оптимист за изхода на процеса.

София и Брюксел са оптимисти

Официалните реакции на българските власти, както и на Европейската комисия в Брюксел обаче бяха подчертано положителни.

Единственият нюанс беше на премиера Симеон Сакскобургготски, който подчерта, че новината не е добра за петте българки, които остават в затвора в Триполи.

След среща с президента Георги Първанов именно по темата Либия, във връзка с визитата на държавния глава в Триполи, Симеон уточни, че по принцип винаги е добре, когато има възможност за премисляне на нещата и включване и на други “източници”.

Чрез разпространено малко по-късно прессъобщение президентът Георги Първанов оцени като обнадеждаващо отлагането на делото с половин година, защото така се открива пътя за пълно изясняване на истината и справедливо решение на случая с българските медсестри, които са невинни.

Еврокомисарят Фереро-Валднер приветства отлагането като знак, че либийският съд иска да преосмисли аргументите на българската защита и че няма намерение да потвърди смъртните присъди. Тя предупреди, че ЕС ще продължи да следи случая много отблизо.

Според външния министър Соломон Паси, либийският съд преди всичко не е потвърди смъртната присъда и това е позитивно. “Надяваме се, че нашите сънародници ще се завърнат в България тази година", заяви още той.

Министърът на правосъдието Антон Станков пък изтълкува отлагането като  знак и готовност от либийската страна да продължи политическия диалог, за да се намери изход от ситуацията в контекста на наскоро приключилото посещение на президента Георги Първанов в Джамахирията.

България ще формира нова стратегия

По-рано през деня, още преди да се разбере за отлагането, външният министър Соломон Паси коментира пред Дарик радио, че в зависимост от решението на либийския съд България трябва да формира нова стратегия. По думите му, с визитата на Първанов в Либия е приключил 4-годишен цикъл от усилия, през който всички институции са работили в тясно сътрудничество.

Паси смята, че делото в Либия вече ще се разглежда във формат ЕС – САЩ – България.

Не мога да ви кажа дали ще има официална промяна на политиката на страната ни по делото в Либия, все пак научихме само преди 5 минути, отказа коментар премиерът Сакскобургготски. Познавам много хора в арабския свят, но както знаете, в дипломацията дискретността е най-важна, допълни той. Симеон отказа и оценка за посещението на президента Първанов в Либия с мотива, че би било субективно той да я прави.

Първанов пък декларира, че още в близките дни ще проведе консултации за набелязване на по-нататъшни действия.

Според него посещението му в Либия е създало нов климат на доверие както между официалните власти на двете държави, така и със семействата на пострадалите.

Очевидно тези 6 месеца са срок, в който България, ЕС и САЩ трябва да докажат, че проявяваме не виртуално, а реално материално състрадание към децата, коментира пред БНР арабистът доц. Владимир Чуков. Той напомни декларацията на асоциацията на семействата на заразените със СПИН деца отпреди две седмици, която критикува либийското правителство, че нищо не прави за лечението на децата.

Според него е възможно либийското правосъдие да е изправено пред дилемата да раздели българските медици с различни присъди и затова да отлага решението. Според него подобно разделяне на подсъдимите е абсолютно неприемливо за София.

Като възможна посока на разсъждение той спомена и решение на Либия да се оттегли от каквото и да е влияние върху българските избори, каквото щеше да има независимо кое от двете възможни решения бе обявено.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

34 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Боян, до "tozi, kojtо"
  #35

  Започвам с това което най ми хареса в мнението ти за "procesa v Libija": "Отделният човек има значение. Огромно." И си струва да се "преборим" за живота на всеки един българин все едно че е нашия собствен. От друга страна, не съм сигурен дали поредното съдебно "отлагане е за добро", единственото приемливо решение за нас е оправдателната присъда, всичко останало е провал. Дори не бих нарекъл немотивираното отлагане и "по-доброто решение отколкото ако бяха потвърдили присъдите." Защото е ясно, че смъртните

 2. Клео
  #33

  Работата на тогавашния посланик е била да се грижи за българите в Либия и да предпрема нужните мерки. А той какво отговорил ---> "майната им на тия ...".Работата на външния министър е да работи за представянето на България пред външния свят. Външният министър не може да знае с подробности какво става с българите във всяка страна по света. За това се изпраща посланик.

 3. Нов
  #32

  Мисля,че нищо не е случайно-ако Надка не беше безкрайно безхаберна,приятна само на външен вид,но проста и буквално некадърна за външен министър при Костов-то можеби нямаше така да я издигне мургавият й началник.Тя се интересува само от себе си и странно,че не е блондинка.Сегашната й роля продължава да бъде странно,но може би с дълбок смисъл недоразумение. Дори и с гаражите на мъжа си не можа да се оправи,защото той се оказа по-голям некадърник и от нея. Правилото е-ако си прост имаш зелен семафор,но ако си умен и много интелигентен-ти си вероятно опасен и затова всяка първа/а не втора/"Надка"ще те изпревари!

 4. bird
  #31

  da chete forumi. Izbyrzah da go pohvalja, a prinosa mu bil nulev. Sega naistina KGB ne mi dylzhi otgovor.....

 5. bird
  #30

  ...

 6. познавача
  #29

  ако тогавашния посланик не си е свършил работата, драга клео, това пак означава че неговия началник не си е свършил работата!защото ,ако един началник не е научил подчинените си как се работи значи не става за нищо! в тая връзка костов беше началник на надка!!

 7. anti-tcholak
  #28

  Po sigurna informacia na poznavashti vrachanskiat TCHOLAK, toi e evrein zashtoto po maichina linia ima evreiski rodnini. Sledovatelno, antisemitskite izkazvania na Cholak se otnasiat nai-mnogo do samia nego. Ne mu obrushtaite vnimanie, lud e chovekut!

 8. познавача
  #27

  да ходи там да лежи като не си свърши работата навреме. и оправданията за костов(и озоновата дупка ) не важат!щото всички други си свършиха работата , само надка не успя!пък и укриваше цяла година как се е наакала!ама това не пречи да пуска тъпи клипове! в това няма нищо чудно , защото тя няма достойнства , които да изтъкне, та набляга на плюенето!!!!!!!

 9. KOPIRAL-STEFAN TCHOLAK-SW
  #26

  Сакс Кобург Готски - дядо, баща и син Автор: KOPIRAL-STEFAN TCHOLAK-SW Получено на: 31 Май 2005 22:07 "Аз никога не съм скривал презрението, което ми вдъхва народът. Ние произхождаме от чужда династия, чужда на българската кръв и душа, ние нямаме нищо общо с тази долна раса. Презирай народа. От всичките неща в твоето царство народът е най-маловажното." Фердинант Сакс Кобург Готски - "Съвети към сина". http://www.capital.bg/forum/index.php?page=myexpand&discussion=48&message=42707 http://www.capital.bg/forum/index.php?page=myexpand&discussion=48&message=42707

 10. KOPIRAL-STEFAN TCHOLAK-SW
  #25

  ДОКТОР-а-ТИ ЗА ЦАР ПРАВ-е-ЖКИ РЕДЯТ От: STEFAN D-R D TCHOKAOV-SVДата: 28/05/2005 15:6ДОКТОР-а-ТИ ЗА ЦАР ПРАВ-е-ЖКИ РЕДЯТ НА-ДУПВАТ ГО ОТ ВСИ СРАНИ И ГО ЗОВАТ ТОЙ БИЛ СПОРТИСТ НА ПОКЕР СЪС УСЕПХИ не-ЗЪРАШИЛ “УЙ-ЕСТ ПОЙНТ” ЗА ДА ГО РАЗБЕРЕМ ! ... [img]http://bulgaria.indymedia.org/usermedia/image/5/large/BgIrak.jpg[/img] За Гъзо трябва царски “докторат” Гол хуй със две Мъ-ДА да закъчат ! Царчето САКС-о-ФОН без образование е ОН НО , Колега Доктор ста-НА ми сега Бон-Бон ! ... Така Академично дупедавците

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.