Либийският съд потвърди смъртните присъди, очаква се бърза политическа сделка

Либийският съд потвърди смъртните присъди, очаква се бърза политическа сделка

Върховният касационен съд на Либия очаквано потвърди окончателно смъртните присъди на петте българските медицински сестри и палестинския лекар, признати за виновни в умишленото причиняване на епидемия от СПИН в Бенгази.

В сряда съдът отхвърли жалбите срещу присъдите, издадени през 2006 г. и  задължи медиците да заплатят компенсации на семействата на заразените със СПИН деца. Петте българки получават и присъди от по три години за нерегламентирани сексуални контакти, отделни присъди има и за производство и употреба на алкохол.

За валутни престъпления те получават глоба от 10 хиляди либийски динара.

Решението е окончателно и това изчерпва юридическата фаза на процеса, като единственият останал вариант за неговата промяна е в ръцете на Висшия съдебен съвет (ВСС) на Либия, който може да помилва осъдените след политически преговори с усилията на ЕС и САЩ.

По-късно стана ясно, че ВСС ще се събере на 16 юли, за да разгледа случая и след това с него ще се заеме лично министърът на външните работи на Джамахирията.

Минути преди заседанието на Върховния съд в Либия, на което подсъдимите не присъстваха, председателят на Асоциацията на заразените със СПИН деца Идрис Лага уточни, че в следващите два дни ще бъде постигнато и официално обявено споразумение, което се очаква да бъде внесено във Висшия съдебен съвет на Либия. Така на практика той опроверга изтеклата късно във вторник информация от Фондация "Кадафи" , че споразумението за компенсациите вече е факт.

Развръзката наближава

Уреждането на финансовите компенсации ще отнеме правата на семействата на заразените деца да поддържат искането си за смъртни присъди на медиците, отбелязва ББС в коментар за процеса.

Триполи обяви, че на заседанието на ВСС в понеделник ще бъдат взети под внимание финансовите компенсации за засегнатите семейства, както и времето, което медиците вече са прекарали в затвора. Решението на ВСС ще е окончателно.

Както и да се произнесе този орган, обаче, последните развития по случая показват, че развръзката на осемгодишната сага наближава.

Европейската комисия изрази съжаление за решението на либийския съд в сряда, като комисарят по външни отношения на ЕС Бенита Фереро-Валднер изрази каза, че се надява либийските власти да проявят милост към медиците.

През последните месеци ЕС форсира дипломатическите усилия за освобождаването на българските сестри и палестинския лекар. САЩ също се намесиха в случая, като президентът Джордж Буш призова за тяхното освобождаване през юни.

56 от 438 деца, заразени в болницата в Бенгази починаха. Шестимата медици бяха признати за виновни и осъдени на смърт два пъти - най-напред през 2004 и отново през 2006 след обжалване на присъдата. Това е окончателното обжалване в случая, който ангажира изцяло общественото внимание в Либия и в България. По време на процеса, един от лекарите, помогнали за изолиране на вируса ХИВ - Люк Монтание - даде показания, че епидемията в болницата е започнала преди още чуждестранните медици да започнат работа там.

Правителството в Триполи се намира в трудното положение да избира между подобряване на връзките си със Запада и едновременно да защити своята собствена съдебна система, предаде кореспондентът на ББС.

Станишев и Първанов видяха положителен знак

Премиерът Сергей Станишев и президентът Георги Първанов, както и депутати от управляващото мнозинство, обявиха, че потвърждаването на смъртни присъди е било очаквано, но виждат положителен знак за добра развръзка на случая в бързото свикване на ВСС на Джамахирията.

“След неговото решение ще се даде възможност да се изчерпят всички съдебни процедури, да свърши тази агония в съдебен план и да се премине по същество към политическо решаване на въпроса”, каза министър-председателят. Той се надява в понеделник съдбата на петте медицински сестри и палестинския лекар Ашраф да бъде ясна.

“За съжаление решението на ВКС на Либия не е изненада за нас, очаквахме потвърждаването на смъртните присъди на този етап”, каза президентът Първанов. България ще продължи усилията заедно с европейските ни и другите партньори за постигане на окончателна договореност и за решение на ВСС, което да е позитивно за нашите медици, допълни той.

Първанов поиска разбиране от страна на българските медии, че “повече конкретика в следващите часове и дни не може да бъде дадена”.

Министърът на правосъдието в оставка Георги Петканов също очаква решението на ВСС в Либия да е "благоприятно за България".

"Смъртните присъди дават възможност да се търси решение на политическо ниво", коментира главният прокурор на България Борис Велчев. Той изрази надежда, че това, което не е постигнато в съда, ще бъде сторено от политиците и сестрите ще бъдат помилвани и ще се върнат в страната си.  ”Може би това ще по-лесният начин”, добави той.

Пламен Ялнъзов от българската защита на сестрите заяви, че остава оптимист за крайния изход от кризата и че решението на съда ще звучи по-ясно, след като бъдат оповестени мотивите в предвидения от закона едномесечен срок.

Няма повод да се смята, че сестрите няма да се завърнат в своята родина, каза и либийският адвокат Осман Бизанти.

“Лично аз съм сломен, макар че не изключвах този вариант. Жалко е за правосъдната система на Либия”, заяви за БНР адвокат Хари Хараламбиев. “За голямо учудване Върховният съд отмени и оправдателните присъди по останалите обвинения и призна всички до една за виновни по първоначалните обвинения. От тук насетне започват жестоките политически разговори, на най-високо ниво. Дано българките се сдобият не само със свободата си, но и с живота си”, каза още адвокат Хараламбиев.

“Това е политическа присъда, разбирам ситуацията в Либия, но тя е против истината, против представените доказателства и против всякакво правосъдие”, коментира за БНР италианският специалист по вируса на СПИН Виторио Колици.

“Ще има споразумение, до месец-два си идват”

“Ще има споразумение и до месец-два сестрите си идват”, смята депутатът от ДПС Юнал Лютфи. На въпрос какво му дава основание да твърди това, Лютфи отговори, че не може да каже, защото, “макар и на финала, се водят интензивни, усилени преговори за търсене на изход по този въпрос”.

Той посочи, че преговорите се водят между представители на ЕС, САЩ, България и либийската страна. Запитан каква ще бъде цената, Лютфи уточни, че по този въпрос се преговаря.

Позицията на ПГ на Коалиция за България е, че трябва да се продължат настойчивите и сериозни усилия на българските власти и политици, за освобождаването на българските граждани, коментира зам.-шефът на групата Атанас Мерджанов. "Самият факт, че се потвърждава една смъртна присъда, не виждам какво положително може да се търси, по-скоро всички сме достатъчно и тревожно настроени, и ще продължат усилията на всички нас", допълни той.

Анелия Мингова, шеф на ПГ на НДСВ, изрази надежда натискът върху Либия от страна на ЕС да продължи и в най-скоро време медиците да бъдат помилвани от ВСС на Либия, който е политически, а не юридически орган. Според нея всички данни сочат за такова бързо решение.

Десните: Присъдите са част от либийското изнудване

Присъдите са “част от либийското изнудване, с неясен край”, заяви зам.-председателят на ПГ ОДС Христо Кирчев.

“Това е безкрайно неприятен момент, защото се дават много големи надежди на българските медицински сестри, но в момента явно, че нещата са сведени до преговори от търговско естество - кой какви отстъпки ще направи, за да бъдат освободени”, допълни той.

Трябва да бъдем реалисти, че “това е част от изнудването на либийския режим с неясен край и с неясно наддаване”, заяви и депутатът от ДСБ Константин Димитров. По думите му трябва да се работи в комбинация от съществуващия обществен натиск и една умела тиха дипломация, съчетани с усилията на ЕК, на водещи държави-членки на ЕС, на българското правителство и президента.

Според него решението на съда може да се интерпретира и като път към началото на т.нар. помилване и т.нар. подпомагане на възможността за излежаване на присъдите на българска територия със съответния пакет, който да гарантира изграждането на болнични съоръжения в Либия, за да се помогне на семействата на заразените със СПИН деца и това да бъде разбрано като компенсация, каквато се очаква.

“Лично аз не приемам, а и българското общество не приема, да се компенсира освобождаването на невинните българи”, каза Димитров.

Депутатът посочи, че отново трябва да се зададе на правителството въпросът “какъв е финансовият принос на България към международния фонд и какви са каналите за достигане и до кого на съответните средства”.

Според лидера на "Атака" Волен Сидеров е унизително и подло да се търгуват хора и да се очаква благоволението на Муамар Кадафи.  "Вярно е, че има и пазаруване в междудържавните отношения, но не знам какво пазарува Кадафи - дали своя съгражданин по делото "Локърби" срещу нашите медици, и ако е така, България става разменна монета, което е унизително", каза Сидеров.

Той отново повтори позицията си, че България трябваше да вземе твърда позиция и да скъса дипломатическите си отношения с Либия и да задържи петима либийци.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?