Личният банкер на лидера на Северна Корея избягал в чужбина с 5 млн. долара

Високопоставен севернокорейски банкер, който управлява личните финанси на лидера на страната Ким Чен-ун, е избягал в Русия и търси убежище в трета страна, предаде Ройтерс, цитирайки южнокорейски вестник, който на свой ред се позовава на неназован източник.

Юн Те-хьон, шеф на пхенянската банка "Десон", е изчезнал в руския далекоизточен пристанищен град Находка миналата седмица с 5 млн. долара, твърди в. "Чунан илбо". Предполага се, че се е обърнал с молба за предоставяне на убежище, пише вестникът.

Банка "Десон" е заподозряна от правителството на САЩ, че е под контрола на т.нар. 39-и отдел на севернокорейското правителство, занимаващ се с доставка на луксозни стоки, забранени от санкциите на ООН, наложени на страната. Финансовото министерство на САЩ я включи в черен списък през 2010 г.

Според южнокорейския вестник Юн Те-хьон разполага с голям обем информация за финансовите операции на лидера на КНДР.

Негова основна задача е било управлението на тайните фондове на Ким Чен-ун и на покойния му баща Ким Чен-ир в чужбина.

Северна Корея се е обърнала към руските власти за сътрудничество в усилията за залавянето на Юн, пише вестникът.

Не е ясно как Юн е заминал за Русия или какво е правил, преди да забегне. Двете страни имат къса 17,5-километрова обща граница.

От южнокорейското министерство на обединението, което се занимава с отношенията между двете Кореи, са казали на Ройтерс, че не знаят нищо по въпроса.

Споделяне

Още от Свят