Лидерът на ДОСТ е държал реч на турски във варненско село

Автобус на партията бе изпочупен в Разград

Лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан е агитирал на турски език по време на предизборна среща във варненското село Медовец, съобщи “Дарик“. На митинг пред сградата на кметството на 15 март той произнесъл реч, по-голямата част от която е била на турски език. За това свидетелстват петима полицейски служители, които са охранявали митинга.

Районната избирателна комисия във Варна е извършила проверка на случая и е установила нарушение на правилата за провеждане за предизборна кампния, според които агитацията трябва да се извършва само на български език. Предстои да бъде издаден акт на Местан.

Това е второ нарушение на коалицията „Обединение ДОСТ”, което РИК констатира. На 7 март във варненския квартал „Аспарухово” активисти отново агитираха на турски език чрез микробус с монтирани тонколони.

Междувременно се разбра, че автобус на ДОСТ с кърджалийска регистрация е бил разбит в центъра на Разград, съобщават от прокуратурата. Образовано е досъдебно производство.

Инцидентът се е случил в петък вечерта на паркинг пред хотел в центъра на Разград. Неизвестни лица са изтръгнали и унищожили предния регистрационен номер на автобуса и са счупили стъклата му. Върху надписите на ДОСТ е била изрисувана и свастика.

Сигналът до властите в подаден в събота сутринта.

Споделяне

Още от Избори 2017