Лидерът на кенийската опозиция съобщи за изборни измами

Райла Одинга

Лидерът на кенийската опозиция Райла Одинга отправи обвинения за измами по време на произведените в страната президентски избори, като заяви, че хакери са проникнали в базата данни на националната избирателна комисия и са манипулирали резултатите, предаде Ройтерс. Опозиционният лидер определи това като посегателство срещу демокрацията.

Одинга отправи обвиненията си след обявяването на изборните резултати, които показват, че след преброяването на гласовете от повечето избирателни секции, президентът Ухуру Кениата има голяма преднина пред опозиционния лидер.

"Не можете да заблуждавате хората през цялото време", заяви Одинга на пресконференция. "Изборите през 2017 г. бяха измама".

Одинга призова поддръжниците си да запазят спокойствие, но добави, че не контролира народа на Кения. Неговият заместник Калонзо Муйока също призова за спокойствие, но добави, че опозицията може да призове поддръжниците си към действия на по-късна дата.

Високопоставен представител на партията на Кениата заяви, че критиките на опозицията са неоснователни.

Ръководителят на кенийската избирателна комисия Езра Чилоба увери гражданите на страната, че "всичко е наред", въпреки твърденията на Одинга.

Одинга публикува в Туитър резултатите от собственото си преброяване на гласовете. Според тях той печели с 8,1 милиона гласа срещу 7,2 милиона за Кениата.

Малко след пресконференцията на Одинга, кенийската полиция изстреля сълзотворен газ по група от 100 скандиращи негови поддръжници. Невъоръжените мъже, които скандирали "Няма ли Райла, няма мир", се разпръснаха.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?