За референдума за АЕЦ "Белене"

Лидерът на СДС ще съживява "гъбите" на Бакърджиев

Емил Кабаиванов призовава да се ходи на театър и мач, вместо на гласуване

Румен Христов (вляво) и Емил Кабаиванов

Лидерът на СДС Емил Кабаиванов произведе във вторник призив а ла "Евгени Бакърджиев", заявявайки, че партията му ще призове хората да ходят на театър или мач, вместо да участват в референдума за АЕЦ "Белене". С обяснението, че народът е предпочел да отиде за гъби, преди повече от десетилетие бившият вицепрепримиер в правителството на ОДС обясни ниската избирателна активност на парламентарните избори.

"Ще призовем хората в деня на референдума да бъдат със своите семейства, да се отдадат на културни и спортни занимания и да не участват в този политически театър", коментира Кабаиванов. Той добави, че референдумът цели да легитимира една голяма политическа
измама, каквато е АЕЦ "Белене".

Според СДС референдумът е противоконституционен, защото решението дали да се строи централата е изцяло в правомощията на изпълнителната власт.

"БСП иска да вкара хората в политическа игра. Защо сега българските граждани с гласа си трябва да снемат политическата отговорност от управляващите?, питат от "Раковска" 134.

Ззаместник-председателят на СДС Румен Христов обясни, че бюджетът за 2013 г. е на масовия избирател, а не на икономическия растеж.

Според партията бюджетът не е особено рестриктивен за условията на кризата, в която се намира България и светът. СДС счита, че бюджетът трябва да бъде насочен към стимулиране на икономическия растеж, а не към харчене. "За излизане от кризата основният мотор
ще бъде бизнесът", каза Христов.

В позицията на НИС на СДС се казва, че е абсолютно погрешно държавата да се намесва в определянето на минималната работна заплата в частния сектор.

"Повишаването ѝ е допълнително изземване на средства от и без това закъсалия частен бизнес и ние по никакъв начин не подпомагаме стимулирането на икономическия растеж с такива мерки", допълни Румен Христов.

СДС ще настоява да бъде намален данъкът за едноличните търговци от 15 на 10%, както и данък дивидент от пет на един процент. Партията иска още фискалният резерв от 4.5 млрд. лв, да бъде наличен през цялата година.

Споделяне

Още от България