Лидерите в БСП обещаха ново "отговорно" управление без "импровизации и хленч"

Лидерите в БСП обещаха ново "отговорно" управление без "импровизации и хленч"

Заявка за нов управленски мандат и лъскави предизборни обещания белязаха честването на Първи май в Борисовата градина в София, организирано от БСП. Въпреки проливния дъжд, който се изля над столицата в петък сутринта, най-верните червени активисти и симпатизанти с чадъри в ръка, а някои и с алени фланелки с надпис "София може да бъде червена", се събраха, за да отбележат международния ден на труда.

В речите и на лидера и премиер Сергей Станишев, и на председателя на градската организация на партията Румен Овчаров, акцент очаквано бяха предстоящите избори за европейски и национален парламент, на които левицата щяла да се яви "сплотена, единна" и да "получи голяма подкрепа". Можем да бъдем първа политическа сила на евроизборите, заяви Станишев. "Изборите за ЕП ще бъдат първият тур на изборите за национален парламент", каза той в добро настроение.

Станишев, както и Овчаров, видяха добра поличба в сипещия се дъжд.

Лидерът поиска от съпартийците и симпатизантите на соцпартията да бъдат единни и да "преодолеем заедно трудностите, пред които сме изправени". Той им благодари за подкрепата през свършващия мандат, изпълнен с трудности. И за пореден път повтори, че следващото управление ще е още по-трудно заради финансовата и икономическата криза, която вече е и в България. Затова на страната са нужни "динамично управление и чувство на отговорност".

Румен Овчаров пък заяви, че "България няма право на импровизация с власт - на шегички и хленчене, че някой не си е свършил работата". По думите му "БСП е отговорна и е партията, която може да преведе България през икономическата криза".

В речта си обаче Овчаров отбеляза и някои от грешките на сегашното управление, в което БСП участва заедно с НДСВ и ДПС, като замразяването на милиони средства по еврофондовете, проблемите с построяването на магистралите, неуспешната съдебна реформа. "Никой не може да ни помогне, ако не си помогнем сами", заключи той. А Станишев заяви, че "Всички заедно можем да победим в името на България".

След лидерските приветствия част от социалистите се отдадоха на шеги и непринудено веселие. Дори се включиха в състезание по пейнтбол. Бяха определени два червени отбора - единият на вестник "Дума", ръководен от шефа на партийния орган Ивелин Николов, а другият на сайта R.E.D с капитан депутата Кирил Добрев. Топките, с които двата отбора се целеха обаче не бяха в традиционния за БСП червен цвят, а жълт. 

По-късно пред репортери секретарят на ИБ на БСП Антон Кутев съобщи, че на 6 май най-вероятно ще се проведе заседание на ръководството, за да се определи датата на пленум, който трябва да реши за листата за евровота, както и водачите на партийните листите и мажоритарните кандидати за Народно събрание.

Кутев каза още, че от днес стартира клип на БСП по частните канали бТВ и Нова телевизия за свършеното от партията през отиващия си мандат. Двете медии ще го излъчват по 4 пъти на ден.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?