Лихвите по кредитите и депозитите ще продължат да падат и през 2013 г.

Тенденцията за спад на лихвите по кредитите и депозитите, започнала през миналата година, ще продължи и през настоящата, а активността на клиентите ще се движи плавно нагоре. Това е прогнозата за пазара на консултантската компания “КредитЦентър”.

Ипотечните заеми в българска валута ще продължават да бъдат интересни за кредитополучателите, като в някои оферти ще видим и по-ниски лихви за кредитите в лева спрямо евровите, прогнозира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на компаниите “КредитЦентър” и "КредитПойнт".

Очакванията са средният размер на кредитите да се запази около 30 000 евро.

Вероятно в края на 2013 г. лихвите по ипотеките ще се движат в рамките на 5.75 – 6.5%, прогнозират още експертите на “КредитЦентър”. За цялата 2012 г. лихвите в лева намаляха до равнището от 6.5 до 7.5%, а в евро - с около 0.5 процентни пункта до около 6.25-7.25%.

На пазара ще се появят и нови продукти в ипотечното кредитиране, насочени към отделни клиентски групи.

Младите семейства, хората с по-високи официални доходи и добра кредитна история остават предпочитани клиенти за банките. Работещите в ИТ-сектора, държавната администрация, енергетиката ще бъдат основните кредитоискатели.

За да получите кредит с изгодна лихва, е нужно да имате доход над 1500 лв., добро образование, да не сте задлъжнели, както и да сте на безсрочен трудов договор в стабилна компания, посочи Тихомир Тошев.

Двете консултантски компании не очакват изборите да се отразят на кредитния и имотния пазар.

Цените на имотите се очаква да останат стабилни през 2013 г., което също ще мотивира част от купувачите да направят сделка през годината.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво правителство е добре да има сега?