Лихвите по кредитите и депозитите ще продължат да падат и през 2013 г.

Тенденцията за спад на лихвите по кредитите и депозитите, започнала през миналата година, ще продължи и през настоящата, а активността на клиентите ще се движи плавно нагоре. Това е прогнозата за пазара на консултантската компания “КредитЦентър”.

Ипотечните заеми в българска валута ще продължават да бъдат интересни за кредитополучателите, като в някои оферти ще видим и по-ниски лихви за кредитите в лева спрямо евровите, прогнозира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на компаниите “КредитЦентър” и "КредитПойнт".

Очакванията са средният размер на кредитите да се запази около 30 000 евро.

Вероятно в края на 2013 г. лихвите по ипотеките ще се движат в рамките на 5.75 – 6.5%, прогнозират още експертите на “КредитЦентър”. За цялата 2012 г. лихвите в лева намаляха до равнището от 6.5 до 7.5%, а в евро - с около 0.5 процентни пункта до около 6.25-7.25%.

На пазара ще се появят и нови продукти в ипотечното кредитиране, насочени към отделни клиентски групи.

Младите семейства, хората с по-високи официални доходи и добра кредитна история остават предпочитани клиенти за банките. Работещите в ИТ-сектора, държавната администрация, енергетиката ще бъдат основните кредитоискатели.

За да получите кредит с изгодна лихва, е нужно да имате доход над 1500 лв., добро образование, да не сте задлъжнели, както и да сте на безсрочен трудов договор в стабилна компания, посочи Тихомир Тошев.

Двете консултантски компании не очакват изборите да се отразят на кредитния и имотния пазар.

Цените на имотите се очаква да останат стабилни през 2013 г., което също ще мотивира част от купувачите да направят сделка през годината.

Споделяне

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?