Лихвите по потребителските кредити със спад до 2% през юни

Лихвите по потребителските креди продължават да падат, като през юни намалението е с между 0.5 и 2%. Увеличават се и запитванията за рефинансиране на ипотечни заеми. Това се наблюдава на кредитния пазар през юни показва анализа на „Кредит Център“ и Creditpoint.bg.

 

„Лихвите по потребителските заеми в лева в момента се движат в границите от 7 до 14.5%, а в евро – от 7.5 до 11%. Допълнително при промоционалните предложения има и други подобрения като липса на такса за усвояване, бързо одобрение, по-големи лимити без поръчител, възможност за теглене на кредит без превод на заплата и т.н.”, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на „Кредит Център“ и Creditpoint.bg.

 

По думите му и интересът към ипотечните кредити остава стабилен. Макар стартът на лятото традиционно да води след себе си понижение в броя на запитванията, юни 2013 г. се отличава с активен пазар, без осезаеми спадове спрямо пролетните месеци.

 

Същевременно хората със свободни пари все повече предпочитат да си купят жилище вместо да държат парите си в брой, каза Тихомир Тошев. Причината е, че при евентуални икономически или политически сътресения недвижимата собственост ще защити добре финансовите им активи и от друга страна ще подобри стандарта им на живот. В повечето случаи тези хора имат собствени спестявания около 40 – 50% от стойността на закупувания имот, обясни Тошев.

 

Падналите цени на имотите, изгодните лихвени нива и все по-ниските лихви по депозитите са допълнителен стимул за купуване на нов дом, допълни Тошев.

 

По-голям брой запитвания и за рефинансиране на ипотечни кредити са отчели онлайн консултантите от Creditpoint.bg. Това, според тях, се дължи на непрекъснато подобряващите се условия и по ипотечните кредити лихвите, по които вече са по-ниски от нивата преди кризата.

 

Средният размер на ипотечните кредити през юни е близо 35 000 евро. Българският лев вече трайно измества еврото в тегленето на ипотечен заем като съотношението за юни е 56 на сто в полза на родната валута, очита „Кредит Център“. Засега европейската валута все още има лек превес в столицата при теглените ипотечни кредити – 53%.

 

Младите на възраст между 26 и 35 години са най-активни в тегленето на ипотечни заеми – над 43%. Веднага след тях са тези на възраст между 36 и 45 години – над 39%. Близо 80% от теглените през юни кредити са между 10 000 и 50 000 евро. Ипотечен заем се тегли основно за покупка на нов дом – в над 98% от случаите. Най-предпочитаният срок за връщане на заема е между 16 и 20 години – над 39% са избрали този период. При близо една четвърт от всички сделки за покупка на имот ипотечния заем покрива между 70 и 80% от стойността на жилището. Едва на един процент от всички получатели банките са отпуснали заем, който покрива изцяло стойността на новия имот, сочат данните на „Кредит център“.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?