Лихвите по потребителските кредити със спад до 2% през юни

Лихвите по потребителските креди продължават да падат, като през юни намалението е с между 0.5 и 2%. Увеличават се и запитванията за рефинансиране на ипотечни заеми. Това се наблюдава на кредитния пазар през юни показва анализа на „Кредит Център“ и Creditpoint.bg.

 

„Лихвите по потребителските заеми в лева в момента се движат в границите от 7 до 14.5%, а в евро – от 7.5 до 11%. Допълнително при промоционалните предложения има и други подобрения като липса на такса за усвояване, бързо одобрение, по-големи лимити без поръчител, възможност за теглене на кредит без превод на заплата и т.н.”, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на „Кредит Център“ и Creditpoint.bg.

 

По думите му и интересът към ипотечните кредити остава стабилен. Макар стартът на лятото традиционно да води след себе си понижение в броя на запитванията, юни 2013 г. се отличава с активен пазар, без осезаеми спадове спрямо пролетните месеци.

 

Същевременно хората със свободни пари все повече предпочитат да си купят жилище вместо да държат парите си в брой, каза Тихомир Тошев. Причината е, че при евентуални икономически или политически сътресения недвижимата собственост ще защити добре финансовите им активи и от друга страна ще подобри стандарта им на живот. В повечето случаи тези хора имат собствени спестявания около 40 – 50% от стойността на закупувания имот, обясни Тошев.

 

Падналите цени на имотите, изгодните лихвени нива и все по-ниските лихви по депозитите са допълнителен стимул за купуване на нов дом, допълни Тошев.

 

По-голям брой запитвания и за рефинансиране на ипотечни кредити са отчели онлайн консултантите от Creditpoint.bg. Това, според тях, се дължи на непрекъснато подобряващите се условия и по ипотечните кредити лихвите, по които вече са по-ниски от нивата преди кризата.

 

Средният размер на ипотечните кредити през юни е близо 35 000 евро. Българският лев вече трайно измества еврото в тегленето на ипотечен заем като съотношението за юни е 56 на сто в полза на родната валута, очита „Кредит Център“. Засега европейската валута все още има лек превес в столицата при теглените ипотечни кредити – 53%.

 

Младите на възраст между 26 и 35 години са най-активни в тегленето на ипотечни заеми – над 43%. Веднага след тях са тези на възраст между 36 и 45 години – над 39%. Близо 80% от теглените през юни кредити са между 10 000 и 50 000 евро. Ипотечен заем се тегли основно за покупка на нов дом – в над 98% от случаите. Най-предпочитаният срок за връщане на заема е между 16 и 20 години – над 39% са избрали този период. При близо една четвърт от всички сделки за покупка на имот ипотечния заем покрива между 70 и 80% от стойността на жилището. Едва на един процент от всички получатели банките са отпуснали заем, който покрива изцяло стойността на новия имот, сочат данните на „Кредит център“.

Споделяне

Още от Бизнес