Лихвите по заеми и влогове ще падат със скорост 0.5% годишно

Лихвите по заеми и влогове ще падат със скорост 0.5% годишно

Спадът на лихвите по депозити и заеми ще продължи да расте в следващите три години, но  със средна скорост не повече от 0.5 процента годишно. Основната причина за това е предстоящата ревизия на качеството на банковите активи, което ще принуди част от финансовите институции да увеличат кредитните си портфейли и да се борят за привличането на нови кредитополучатели.

Това сочи анализ на "УниКредит Булбанк" за състоянието на икономиката в България, според който по-бързото от очакваното възстановяване на българския износ в началото на годината вероятно ще доведе до по-голям от прогнозирания преди месец от финансовата институция ръст от 1.9 на сто на брутния вътрешен продукт (БВП) през 2015 г.

Възстановяването на българската икономиката ще става все по-видимо през тази и следващата година, смятат икономистите на "УниКредит". На банковия сектор предстои преглед на качеството на активите. По тази причина част от кредитните институции ще предприемат действия по подсилване на капиталовите си позиции. Други, пред които това не стои като необходимост, ще потърсят възможности за увеличаване на портфейла си от нови кредити.

Затова спредът между лихвите по депозити и кредити ще се задържи на достигнатите към момента нива поне до края на тази година. Това ще бъде съпроводено с известен спад на лихвите както по депозитите, така и по кредитите. Скоростта, с която ще протича този процес ще бъде с не повече от половин процентен пункт годишно, смятат анализаторите на "УниКредит Булбанк". Лихвите по кредитите ще започнат да намаляват с по-бързи темпове след средата на следващата година, като в дългосрочен план изглежда е налице немалък потенциал за по-нататъшен спад, а с това и за редуциране на спреда между лихви по депозити и кредити.

Колко голям е този потенциал, наред с други фактори, ще зависи и от това колко далече ще стигнат предстоящите процеси на реорганизация на сектора, посочват от банката. Ако регулаторт съумее да тласне сектора към по-бързо абсорбиране на оставащите загуби в портфейлите и бъде по-настоятелен що се отнася до изкореняване на оставащите лоши практики на кредитиране и нарушенията на изискванията за отчетност и разкриване на информация, доколкото и където са налице такива, може да се очаква ускоряване на процесите на консолидация, отпадане на неефективни играчи и в крайна сметка подобряване на ефективността и рентабилността на системата. Това би трябвало да позволи и по-нататъшен спад на цената на кредита за домакинствата и фирмите от реалната икономика.

При такъв сценарий, е възможно средните лихви по корпоративните кредите да намалеят до около 4.50% в края на 2017 г. за цялата система при 5.87%, отчетени през март тази година. Потенциалът за намаляване на лихвите по кредитите на домакинствата е може би дори по-голям – достигане на средна цена на целия портфейл от кредити на сектора от около 7.75% в края на 2017 г. при 9.30%, отчетени през март 2015 г.

По-бързото от очакваното възстановяване на износа, на което сме свидетели в началото на годината вероятно ще доведе до положителна ревизия на мартенската прогноза на "УниКредит Булбанк" за ръст от 1.9% на БВП през 2015 г. Колко ще е допълнителният ръст обаче ще стане ясно с публикуването на следващия макроикономически обзор за ЦИЕ предвидено за средата на месец юни.

Ревизията идва дни, след като от Европейската банка за възстановяване и развитие също подобриха очакванията си до увеличение от 1 процент на БВП у нас. Анализите на "УниКредит" са по-оптимистични и от заложения в държавния бюджет 2015 растеж от 1.4 на сто.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?