"Ликуд" е все по-близо до формирането на коалиционно правителство в Израел

Лидерът на дясната израелска партия "Ликуд" Бенямин Нетаняху, който има мандат да състави правителство, и лидерът на Партията на труда Ехуд Барак са подписали коалиционно споразумение, съобщиха световните агенции във вторник.

Тази вечер споразумението трябва да бъде одобрено и на конгрес на Партията на труда. Половината от нейните депутати обаче са против съюзяване с Нетаняху и е трудно да се предвиди какъв ще е резултатът от днешния вот.

Според постигнатото съгласие "Ликуд" се ангажира да продължи мирните преговори с палестинците и да спазва подписаните досега споразумения в тази област. Документът предвижда също да продължи изграждането на израелски селища на Западния бряг на река Йордан.

Нетаняху вече постигна споразумение с крайно дясната партия "Израел бейтену" на Авигдор Либерман, известен с антиарабската си реторика. Председателката на израелската центристка партия "Кадима" Ципи Ливни обаче отказа да се присъедини към правителство, оглавявано от Нетаняху.

Партията на Ципи Ливни вкара с един депутат повече в 120-местния парламент от "Ликуд" на Бенямин Нетаняху – съответно 28 и 27 места. Президентът Шимон Перес обаче възложи на Нетаняху да състави коалиционен кабинет, тъй като се ползва с по-голяма подкрепа от другите партии в парламента.

Споделяне

Още от Свят