Лиляна Павлова иска новият пътен шеф да бъде проверен за конфликт на интереси

Новият пътен шеф Стефан Чайков да бъде проверен от комисията за предотвратяване на конфликт на интереси е поискала народният представител от ГЕРБ и бивш министър на регионалното развитие Лиляна Павлова, съобщи самата тя. В последните дни тя разменя реплики с наследника си на поста Десислава Терзиева относно това дали има конфликт на интереси с назначението на Чайков, който е председател на браншова камара "Пътища" и е бил акционер във фирми, печелили поръчки за строежи на участъци от магистралите "Тракия" и "Струма".

"Сезирала съм комисията и тя ще се произнесе относно това дали нашите съмнения са основателни и дали наистина има проблем в назначението”, заяви Павлова в четвъртък, цитирана от агенция "Фокус".

Според нея договорът на Чайков трябва да бъде прекратен, докато той не излезе от фирмите си, каквото специфично изискване има в Закона за пътищата. "Това не е стандартният случай, където се дава възможност да се декларира и да мине времето, необходимо за отписване. Законът изисква преди да се сключи договорът, лицето да се е отписало от регистъра, но тук очевидно се е бързало”, коментира Лиляна Павлова.

"Един нелегитимен председател на Управителния съвет означава само нелегитимно подписани договори в конфликт на интереси. Той подписа договор с "Трейс”, който един път е нелегитимен, а е с европейско финансиране и би могло да му се спре, и втори път, ако той в някоя от тези 12 фирми има сключен консорциум с "Трейс” и е участвал по други обществени поръчки в общински поръчки, тогава вече конфликтът на интереси би бил двоен и троен”, посочи Павлова.

Споделяне

Още от Бизнес