Лимитът от 5000 лв. по "Гражданска отговорност" ще е само за някои роднини

Компенсацията ще е без ограничение за съпрузи, родители и деца

Снимка: БГНЕС

Лимит от 5000 лв. на обезщетенията за неимуществени вреди при смърт на близък по задължителната застраховка "Гражданска отговорност" ще има само за роднини, които не влизат в тесния семеен кръг. Такива са братя, сестри, баби, дядовци и всеки друг, който може да докаже трайна емоционална връзка със загиналия.

Това гласуваха депутатите при приемането на второ четене на спорните промени в Кодекса за застраховането, внесени от Менда Стоянова от ГЕРБ по инициатива на застрахователния бранш.

За съпрузи, деца и родители, включително осиновители или други отглеждащи, лимит на обезщетенията няма да има нито за имуществените, нито за неимуществените вреди, както е и сега.

Преди няколко седмици Менда Стоянова внесе предложение между първо и второ четене на промените в Кодекса за застраховането обезщетението по "Гражданска отговорност" за неимуществени вреди при смърт на пътя – тоест за болки и страдания на близките. То ограничава до 20 000 лв. за деца, родители и съпрузи на загиналия, до 15 000 лв. - за братя и сестри, и до 5000 лв. - за всички останали, с които лицето е имало трайна емоционална връзка. Стоянова изрично подчерта, че таванът се отнася само за емоционалните страдания, докато компенсациите за имуществени вреди като например загуба на доход в семейството, издръжка на непълнолетни деца, медицински разходи, обезщетенията остават без ограничение.

Промените се наложиха, след като Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) обяви, че ще се стигне до фалити на компании или до цена на "Гражданската отговорност" от 1000 лв., ако спешно не се приемат законодателни промени заради решение на Върховния касационен съд от 21 юни тази година. То разшири кръга на роднините, които имат право на обезщетение за болки и страдания при смърт на техен близък на пътя. Според решението при изключителни случаи компенсация могат да получат братя и сестри, баби и дядовци, както и всеки друг, който може да докаже трайна емоционална връзка със загиналия.

По данни на асоциацията, за разлика от другите държави в ЕС, в България потърпевшите претендират предимно обезщетения за неимуществени вреди, защото при тях не се изискват доказателства и документи. Средното обезщетение за неимуществени вреди през 2017 г. е било 118 000 лв.

По данни на шефката на АБЗ Светла Несторова, изнесени пред бюджетната комисия във вторник, претенциите пред Софийския градски съд в резултат от решението на ВКС вече са 379, като компенсации претендират 872 души. По тези дела вече са заделени резерви за над 100 млн. лв. Само на един от по-малките застрахователи за един следобед са му заведени нови претенции за 4.2 млн. лв., каза Несторова. По нейни изчисления допълнителните разходи за сектора заради решението на ВКС ще бъдат над 1 млрд. лв.

Зам.-председателят на Комисията за финансов надзор Владимир Савов обаче обяви по-консервативни разчети, според които допълнителните обезщетения по смъртни случаи от последните пет години, по които давността още не е изтекла, ще доведат до необходимост от резерви в размер на 380 млн. лв. По думите му при тази ситуация "Гражданската отговорност" би трябвало да скочи до около 400 лв., а не 1000 лв., както обявиха застрахователите.

Несторова обаче репликира, че разчетите на КФН са изключително консервативни, защото реалната съдебна практика потвърждава на 100% най-лошите очаквания на застрахователите.
Според председателката на застрахователната асоциация решението на бюджетната комисия е компромис, който според нея няма да промени практиката у нас да се търсят компенсации главно за неимуществени вреди, а не за имуществени, които се доказват по-трудно.

Сравнително неудовлетворени от решението останаха и адвокати, представляващи интересите на пострадалите. Те твърдят, че брат или сестра е достатъчно близка родствена връзка, която не бива да се оценява на 5000 лв. и попитаха защо лимитът специално за тази категория потърпевши е намалена от първоначално предвидените 15 000 лв. на 5000 лв.

Менда Стоянова и Светла Несторова опровергаха твърденията на адвокати и неправителствени асоциации, че има решения на Съда на ЕС, които не допускат лимити на неимуществени обезщетения по "Гражданска отговорност". Въпросните решения се отнасят за специфични случаи, в които виновникът за катастрофата носи по-голяма имуществена отговорност от покритието по застраховката, което не е българският случай. У нас отговорността на виновника и на застрахователя е изравнена, поясни Несторова.

Лимитът от 5000 лв. ще важи до изработването на методика за определяне на обезщетенията за имуществени и неимуществени вреди, решиха още депутатите. Според приетите текстове до шест месеца от влизането в сила на закона трябва да е готов проект на подобна методика.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес