Липса на консенсусни кандидатури бави назначаването на зам.-министър на туризма

Предложените от туристическите организации преди седмица шест кандидатури за зам.-министър на бранша не били консенсусни фигури и затова все още не е направено обещаното от премиера Пламен Орешарски назначение на човек на поста, чиято липса в момента била първият проблем на отрасъла. Това стана ясно от думите на вицепремиера по икономическите въпроси Даниела Бобева пред журналисти в сряда след заседанието на правителството.

Браншът номинира за поста Бранимир Ботев, Елена Иванова, Валери Стоянов, Анелия Крушкова, Славка Бозукова и Алекс Орешков. Бобева сега посочи, че "очевидно поставената задача на браншовите организации не беше изпълнена, защото нямаме налице консенсусни фигури”. Не стана ясно обаче какво ще предприемат управляващите при това положение – дали ще искат от бранша нови номинации или Орешарски ще реши кого да назначи.

Бобове съобщи още, че се създава съвет между ресорни министри и представители на браншови организации, който да решава неотложните проблеми в сферата на туризма. Първото Първото му заседание ще е още в петък. Извън липсата на зам.-министър на туризма, вицепремиерът коментира, че друг основен проблем на отрасъла е, че винаги нещата се преглеждат дни преди началото на туристическия сезон.

"Програмата и задачата на правителството е да решаваме проблемите на туризма далеч преди да започне сезонът”, заяви Бобева. Според нея проблеми в сектора създава бавното и трудното издаване на визи за туристите, които при това са скъпи.

Няма друга страна освен България, която да има проблеми с концесиите на плажовете, смята още вицепремиерът. "Една голяма част от морските плажове у нас стоят без концесии, тоест не се ползват, а на други места сами виждате хората да лежат един до друг на сантиметри разстояние”, посочи тя.

По думите ѝ правителството си поставя цел да започне веднага решаването на посочените неотложни проблеми в туризма.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?