Липса на пари блокира продажбата на ”Топлофикация - София”

Липса на пари блокира продажбата на ”Топлофикация - София”

След повече от година преговори между Столична община и правителството за начало на приватизацията на “Топлофикация - София”, двете институции изпаднаха в абсурдната ситуация да зациклят на тема кой ще плаща за консултанта по процедурата. Във вторник източници на Mediapool от Столичния общински съвет съобщиха, че все още няма избран консултант за приватизация на столичното парно, защото няма пари, с които да му бъде платено.

Около 1.5 млн. евро трябват за консултантската агенция, която ще препоръча на общината и държавата как да преструктурира, а след това и да продаде своята собственост.

Тези пари обаче могат да бъдат отделени от собствения оборот на “Топлофикация - София”, защото предприятието е самостоятелно акционерно дружество, регистрирано по Търговския закон. В момента в касата няма достатъчно оборотни пари за консултант. Според запознати със ситуацията членове на СОС въпросът е доста деликатен, предвид наближаващите местни избори, тъй като плащане на консултант с пари на абонатите ще е доста непопулярно политическо решение.

Поради тази причина експертите от работната група, създадена между Министерството на икономиката и енергетиката и Столична община, са предложили втори вариант – парите да се платят от засега неусвоените 15 милиона евро от кредит на Световната банка за подмяна на абонатните станции. Той обаче е бил блокиран от министъра на финансите Пламен Орешарски, който категорично заявил, че кредитът  може да се използва само за предвидените цели. 

След няколко месеца в този омагьосан кръг, общината и държавата са решили да процедират по трети възможен начин – да се проведе конкурс за избор на консултант, но под условие, че спечелилият трябва сам да финансира анализите на столичното парно. После той ще вземе парите си от цената, която бъдеща частна компания ще плати, за да притежава “Топлофикация - София”.

Тук обаче е изникнал друг възможен абсурд. Консултантът би могъл да прецени, че приватизацията на парното не е необходима на този етап. В този случай парите пак трябва да бъдат платени от оборота на затъналото в дългове общинско-държавно дружество. По последни данни “Топлофикация - София” дължи 150 милиона лева на “Булгаргаз”, чието плащане бе разсрочено за шест години.

Така въпросът за столичното парно ще се отложи за решаване след местните избори, прогнозираха общинари. Поради нетактичното от политическа гледна точка време, този Столичен общински съвет (СОС) няма да завърши и започнатата преди шест месеца процедура по избор на нов шеф на “Топлофикация - София”.

В началото на април настоящият шеф Петко Милевски зае “временно” мястото на напусналия Наско Михов. Тогава СОС взе решение да стартира процедура по избор, назначи се и комисия, но по стар общински обичай нещата спряха до тук     

Споделяне

Още от Бизнес