Липси за 400 000 лева в Първа градска болница в София

Липси за 400 000 лева в Първа градска болница в София
Близо 400 000 лева cа изразходвани от бюджета на Първа градска болница в София без да са представени разходни документи за тях, съобщи в четвъртък председателят на стопанската комисия в Столичния общински съвет (СОС) Данаил Кирилов. Липсите са установени от новото ръководство на здравното заведение след направен одит.

Старото ръководство на болница, начело с изпълнителния директор Ана Милкоева е декларирало при сдаването на властта, че болницата има 1.7 милиона лева задължения. При детайлното разглеждане на документите Първа градска се оказва с дълг от 5.7 милиона лева. В това число попадат и въпросните 400 000 лева, за които няма оправдателни документи.

От мнозинството на ГЕРБ в общинския съвет декларираха, че случаят ще бъде предаден на прокуратурата.

Случаят наподобява скандала в общинското дружество "Трамкар". Преди година и половина изпълнителният му директор Христоско Вретенаров си призна, че е взел и неправомерно използвал 680 000 лева от касата на фирмата. За това той получи 2 години и половина затвор.

"Болницата е задлъжнявала с по 170 000 лева на месец. Основните дългове са към доставчици на лекарства. Парите, които е трябвало да отиват за медикаменти, са превеждани за заплати", съобщи председателят на Столичния общински съвет Андрей Иванов (ГЕРБ).

Според него смяната на ръководството на болницата е станала точно навреме, за да се предотврати вероятна бъдеща скрита приватизация. "Още шест месеца задлъжняване с тези темпове и дългът на болницата щеше да надвиши нейния капитал. Сега задлъжняването е спряно", допълни Иванов.

Шефът на Стопанската комисия в градския парламент Данаил Кирилов заяви, че към старото ръководство ще бъдат предявени искове за връщане на парите, за които няма оправдателни документи. Той не изключи възможността да се иска налагане и на обезпечителни мерки.

Преди две седмици от БСП-София обявиха публично, че "парашутисти" от ГЕРБ водят Първа градска болница към фалит. Те цитираха именно внезапното задлъжняване на здравното заведение от 1.7 до 5.7 млн. лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?