С мисия "да изкарат цялата истина за държавата"

Лица на протеста, на сините и ГЕРБ влизат в служебния кабинет

Преходната власт ще създаде енергиен борд, ще подпише договора с ЕК, ще подготви влизането в Европейския банков съюз

Организацията на предсрочните избори, която е основният конституционен ангажимент на служебните правителства, ще бъде само една от много задачи, с които президентът Росен Плевнелиев назначава втория си временен кабинет за по-малко от година и половина.

Правителството начело с проф. Георги Близнашки ще създаде енергиен борд с участието на международни партньори, ще остави замразен проекта "Южен поток", ще подпише споразумението за партньорство с Европейската комисия до 2020 г., ще стартира процедурата по присъединяване на страната в Европейския банков съюз, ще номинира Кристалина Георгиева за еврокомисар.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев във вторник, ден преди да издаде указа, с който разпуска 42-то Народно събрание и назначава служебния кабинет, който ще управлява страната до назначаване на следващото редовно правителство след изборите на 5 октомври.

Новият кабинет ще представи анализ на бюджета и прогноза за неговото изпълнение до края на годината, като заедно с това ще подготви актуализацията му, с която да се заеме новият парламент.

Истината за държавата

"Служебното правителство няма да действа реваншистки но ще каже истината и няма да скрие от гражданите състоянието, в което се намира държавата", изтъкна държавният глава.

"Правителството ще изнесе истината за състоянието на финансите, раздутите разходи и неизплатените сметки.....", заяви Плевнелиев, след като остро критикува нежеланието на парламентарните партии да актуализират бюджета за 2014 година.

Изненада: няма министър за изборите

Основен приоритет ще бъде провеждането на предсрочните избори. Според неофициалните информации идеята е била в кабинета да има специален министър без портфейл, който да отговаря за изборите и за поста е бил обсъждан преподавателят от СУ Димитър Димитров. При представянето на кабинета обаче такъв министър не бе съобщен.

Отново ще има граждански борд към Министерския съвет за организирането на вота, какъвто действаше и при служебното правителство на Марин Райков (март-май 2013 г.).

Министрите са лица на протеста, на сините, на ГЕРБ

Президентът подчерта, че назначава проф. Близнашки за служебен премиер "в израз на респект към гражданското общество", което е "истинският герой" на отминалата година и "гарант за развитието на страната".

Професорът по конституционно право от Софийския университет, който е бивш депутат от БСП, подкрепи студентската окупация и гражданските протести, започнали след назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, а след това оглави Инициативния комитет, който събра подписката за инициирания от президента изборен референдум.

Функциите на силов вицепремиер ще бъдат поверени на човек от гражданския сектор – юристът Христо Иванов, който е програмен директор на Българския институт за правни инициативи (БИПИ).

Освен Иванов, ще има още трима вицепремиери: Екатерина Захариева - по икономическите въпроси, Илияна Цанова – за еврофондовете; Йордан Христосков - по социалните въпроси.

Възловото Министерство на икономиката и енергетиката, под чиято шапка в последната година се подготвиха и подписаха сделки и документи за милиарди левове, при пълна непрозрачност и както стана с "Южен поток" - в нарушение на европейските правила, ще бъде поверено на Васил Щонов. Той се е занимавал с консултантска дейност в областта на банките, енергетиката и телекомуникациите, а през последните 4 години е оглавявал маркетинга в кабелната компания "Близу". Очевидно за това министерство ще е важно кои са зам.-министрите, особено този, който ще се занимава с енергетиката.

Ключовият пост на министър на финансите ще заеме Румен Порожанов, който е бил началник на кабинета на бившия финансов министър от ГЕРБ Симеон Дянков, по чието предложение впоследствие оглави Държавен фонд "Земеделие"( до септември 2013 г.).

Другата приоритетна задача на кабинета, свързана с размразяването на еврофондове и подписването на новото споразумение с ЕК, е възложена на Илияна Цанова, която заемаше същата вицепремиерска длъжност и в първия служебен кабинет на Росен Плевнелиев.

Следващият невралгичен ресор – МВР, ще бъде поверен на бившия депутат от СДС Йордан Бакалов. Той ще трябва да работи с главния секретар на министерството Светлозар Лазаров, назначен от кабинета "Орешарски" и "бетониран" на поста за 5 години с новия закон за МВР, който досегашните управляващи приеха.

Служебен министър на външните работи ще е Даниел Митов, бивш зам.-председател на ДСБ, а впоследствие учредител на "Движение България на гражданите", който в последните 4 години работи за Националния демократически институт на САЩ в различни държави.

Министър на отбраната ще е Велизар Шаламанов, бивш зам.-министър в това ведомство в кабинета на Иван Костов. Името му е свързвано с редица проекти за реформа и модернизация на сектора по сигурността, а през 2009 г. беше назначен за директор в агенция на НАТО, която подготвя научни разработки и организира търгове за снабдяване с нови оръжия.

Проф. Йордан Христосков, който беше управител на НОИ от 2000 до 2009 г., ще оглави социалното министерство.

Д-р Мирослав Ненков, зам.-министър на здравеопазването в предишния служебен кабинет, сега става министър.

Николина Ангелкова ще е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Тя заемала различни длъжности в МРРБ, включително и на зам.-министър, когато начело на ведомството бе Росен Плевнелиев.

Васил Грудев ще е министър на земеделието и храните. При правителството на ГЕРБ той е бил зам.-директор на фонд "Земеделие", а за кратко и директор.

Светлана Жекова ще е служебният министър на околната среда и водите. Тя идва от Брюксел, където е ръководител на сектор "Околна среда” в Представителството на България към Европейските Общности.

Мартин Иванов ще е министър на културата. Той беше шеф на агенцията по архивите, преди правителството "Орешарски" да го отстрани от поста, след което стана съветник на държавния глава.

Доц. Румяна Коларова ще оглави Министерството на науката и образованието. Тя е университетски преподавател и секретар на президента по връзки с гражданското общество.

Световната шампионка по шорттрек Евгения Раданова ще е министър на младежда и спорта.

Задачите на преходната власт

Президентът Росен Плевнелиев не спомена планове на служебното правителство за изход от кризата с КТБ, които трябваше да бъдат финансово обезпечени с неслучилата се актуализация на бюджета.

Служебното правителството ще започне и процедурата за влизане в единния надзорен механизъм на ЕС като първа стъпка към единния банков съюз. Ще бъде подготвено и влизането на България в ERM 2.

Държавният глава посочи, ще кабинетът ще набележи мерки в икономически и социален план, както и в усвояването на парите от ЕС.

Идеята за енергиен брод с чуждестранно участие е да се върне т.нар. интегриран подход в управлението на сектора и прозрачността, каза той. Все още не е ясно какви функции ще бъдат възложени на въпросния борд и какво се очаква от него. Ясно е обаче, в сектора са натрупани огромни дългове и бяха създадени и редица проблеми с ЕРП-тата, с т.нар. американски ТЕЦ-ове, като в същото време цените на тока бяха изкуствено задържани. Предишният служебен кабинет успя да убеди ЕК и Световната банка да направят проверки и изготвят препоръки за реформи енергийния сектор, но правителството на Орешарски ги игнорира.

"Ситуацията в българската енергетика е критична. А за големи енергийни проекти трябва да се търси широк консенсус – за това е необходимо работещо Народно събрание. "Южен поток" ще остане замразен, докато ЕК не даде зелена светлина за него", заяви Плевнелиев.

Служебното правителство ще работи по стратегия за интелигентен растеж и стратегията за образованието. В заключение президентът заяви, че ще бъде изготвен проект на закон за въвеждане на електронно правителство на България.

Служебното правителство ще реализирана програмата за развитие на регионите на кабинета "Орешарски", но икономисаните средства ще бъдат пренасочени към финансиране на европроекти и подпомагане на засегнатите от бедствията.

"За съжаление 42-ото НС остана глухо за актуализацията на бюджета. Отговорността за това ще се носи не от служебното правителство а от тези, които заради партийните опорни точки пропуснаха тези на народа", каза президентът.

Според него Бюджет 2014 е бил сбъркан още в самото начало, например с планираните 2 млрд. повече в сравнение с предишната година.

"Ново начало за българската демокрация"

лужебното правителство ще работи за честни избори и ще се противопостави на всякакви опити за опорочаване на народния вот", заяви проф. Георги Близнашки.

"Българските граждани демонстрираха своята твърда воля в продължение на 400 дни в противовес на арогантните опити на олигархията да наложи своя диктат над страната. Сега е необходимо да направят следващата стъпка като участват активно в предизборната кампания и направят своя избор на 5 октомври. Властта се връща при своя суверен. Ние сме мъдър и горд народ, който може сам да се управлява и да решава собствената си съдба", каза още бъдещият служебен премиер.

"Бяха премахнати загражденията около националните политически институции. Това беше едно от нашите намерения за първи стъпки на новото правителство, но очевидно управляващите се вслушаха в нашата заявка и така се слага едно ново начало в развитието на националния политически процес на българската демокрация", заяви той.

Добра администрация и помощ за пострадалите от наводненията

Бъдещият служебен премиер Георги Близнашки заяви, че ще се придържа стриктно към Конституцията, която ще бъде отправната точка за възстановяване на обществения морал и за изграждане наново на доверие на гражданите към институциите.

"Правителство трябва да осигури добра администрация, която остава отзивчива към хората", каза Близнашки.

Той анонсира и помощ за пострадалите от наводненията.

Независимо от крайно ограничените ресурси, с които ще разполага служебното правителство, ние няма да останем слепи и глухи към болките и тревогите на нашите сънародници, пострадали от природните бедствия през последните месеци, и ще направим всичко възможно да помогнем. Нека всички проявим национална солидарност към тези хора и се помолим природата да бъде по-милостива, каза Близнашки.

Споделяне

Още по темата

Още от България