Литва гласува против изграждането на нова атомна централа

Литва затвори съветската АЕЦ "Игналина" през 2009 г.

Мнозинството от литовците отхвърлиха на референдум строителството на нова атомна централа в страната.

"Референдумът може да се смята за състоял се", съобщи в понеделник председателят на Централната избирателна комисия Зенонас Вайгаускас. Поставеното на гласуване предложение "Подкрепям строителството на нова атомна електроцентрала в Литва" не бе прието, каза председателят на комисията.

Участието в референдума, който се проведе заедно с парламентарните избори, е 52.59%, което значи, че той е валиден.

Срещу строителството на Висагинска АЕЦ се обявиха 62.65 от гласувалите.

Както съобщава порталът Delfi.lt, само в окръг Зарасай-Висагинас, на чиято територия е планирано строителството на новата атомна централа, проектът се оказа с повече привърженици, отколкото противници (съответно 66% и 31%).

Референдумът има консултативен характер и няма задължителна сила, но мнението на хората ще бъде важен аргумент в дискусиите за бъдещето на ядрената енергетика в Литва.

Парламентът на страната вече прие закон за изграждане на новата АЕЦ, който бе подписан от президента (решението за провеждане на референдума бе прието след това).

Стратегически инвеститор на проекта, оценяван на около 6 млрд. долара, е японската компания "Хитачи" (Hitachi). Проектът е планиран като съвместен между Литва, Латвия и Естония. Централата, която трябваше да замени затворената през 2009 г. съветска АЕЦ "Игналина", трябваше да влезе в експлоатация през 2020-2022 г.

След като бяха обявени предварителните резултати от допитването, министърът на енергетиката на Литва излезе в отпуск и местните медии съобщават, че не са успели да се свържат с него нито в неделя вечерта, нито в понеделник сутринта. Неговото пресаташе каза, че резултатите от референдума трябва да бъдат коментирани от политиците, а не от министъра.

Според анализатори проектът за нова АЕЦ не е приключен и решението ще е на следващото правителство.

Като победител в проведените парламентарни избори се очертава Трудовата партия на родения в Русия милионер Виктор Успаскич. Партията му се готви да формира правителство със социалдемократите на Алгирдас Буткевисиус, които са втори. Според предварителните резултати от първия тур на вота в неделя Трудовата партия печели 19.8%, а социалдемократите – 17.8%. Консервативната партия "Отечество" на досегашния министър-председател Андриус Кубилиус печели 16.7%, а съюзниците им от Либерално движение 8.5%.

Правителството му управлява от края на 2008 г. и бе принудено да вдигне данъците и да ограничи бюджетните разходи, за да не обяви страната му неплатежоспособност по външния си дълг.

Успаскич е противоречива фигура и е изправен пред проблеми с правосъдието, поради което е малко вероятно да стане министър-председател. В момента той е евродепутат (от Алианса на либералите и демократите в ЕП) и като такъв се ползва с имунитет.

Досегашното дясноцентристко правителство си беше поставило амбициозната задача да ограничи енергийната зависимост на Литва от Русия. Освен изграждане на нова АЕЦ с японски инвеститор, правителството планираше изграждане на терминал за втечнен газ след изтичането на договорите на страната с "Газпром". Терминалът трябваше да започне работа през 2013 г.

Социалдемократите, които са против новата АЕЦ, нямат сериозни възражения срещу терминала за втечнен газ. Освен това беше обещана приемственост в подготовката за първото ротационно председателство на ЕС, което Литва трябва да поеме през втората половина на 2013 г. Страната се присъедини към ЕС през 2004 г.

Още от Свят

За или против машинното гласуване?