Литва обяви Филип Киркоров за персона нон грата за 5 години

Отбелязва се, че певецът има двойно гражданство - руско и българско, което го прави и гражданин на ЕС.

Литва обяви Филип Киркоров за персона нон грата за 5 години

Литва обяви руската попзвезда Филип Киркоров за персона нон грата за период от 5 години. Причината е подкрепата му за политиката на Москва в Крим. Отбелязва се, че Киркоров има двойно гражданство - руско и българско, което го прави и гражданин на ЕС.

Във вторник департамента по миграция по молба на външното министерство е добавил певеца към черния списък на чужденци, които нямат право да влизат в страната, съобщиха от вътрешното министерство. Забраната влиза в сила от 19 януари.

Външното министерство преди това обясни, че Киркоров е правил концерти в Крим, като по този начин е подкрепил политиката на Москва и нелегалното анексиране на полуострова от Украйна. Киркоров планираше турне в Литва - Вилнюс и Клайпеда през юни.

"Изпълнители, които подкрепят окупацията на Крим не трябва да се толерират в нито една демократична държава. Ние имаме твърда позиция към подобни публични фигури, следователно нямахме никакви колебания да добавим Киркоров към списъка на хората, които не са добре дошли в Литва", обяви вътрешният министър Агне Билолайте.

Говорителят на руското МВнР Мария Захарова обяви решението на Вилнюс като репресия и глупост.

По-късно стана ясно, че Киркоров е обжалвал забраната пред съда. 
Споделяне

Още от Свят