Литвиненко е подозирал Луговой за отравянето си

Бившият офицер от ФСБ Александър Литвиненко е подозирал, че  бизнесменът Андрей Луговой е замесен в неговото отравяне. Това разказа близкият приятел на Литвиненко Борис Березовски, който наруши мълчанието си и даде интервю пред ББС в понеделник вечерта.

“Борис, имам да ти казвам нещо важно. Мисля, че Луговой е замесен в моето отравяне”, е казал Литвиненко на Березовски дни преди смъртта си.

Бившият руски разузнавач почина през ноември в Лондон. В тялото му бе открит радиоактивният полоний -210.

Източници от британската полиция са потвърдили пред ББС, че най-вероятно Луговой е човекът, отровил Литвиненко, макар че Луговой отрича да има нещо общо.

Руските разследващи органи поискаха в събота от британското вътрешно министерство да изпратят свои хора във Великобритания и да разпитат руски изгнаници в Лондон, сред които Березовски. Все още няма отговор на това искане.

Березонски, който също като Литвиненко е критик на руския президент Владимир Путин, каза, че ще бъде щастлив да разговаря във Великобритания с представители на руските власти.

“Скотланд Ярд трябва да ме разпита какво знам за Александър”, каза той.

Березовски обаче допълни, че от Скотланд Ярд никога не са искали от него да отговаря на руската прокуратура.

“Лично аз дадоха идеята на хората от Скотланд Ярд и им казах, че съм абсолютно открит да се срещна с хората от Русия, ако това ще помогне да се разследва случаят с Александър”, каза Березовски.

Приятелите на Литвиненко обвиниха Кремъл, че е разпоредил покушението срещу Литвивенко заради критичното му отношение към Путин. Руското правителство отхвърля подобни твърдения.

Луговой, който е бивш служител на КГБ, се е срещнал с Литвиненко в лондонски хотел на 1 ноември, в деня, когато Литвиненко се почувствал зле.

Луговой твърди, че самият той е жертва на радиоактивно заразяване.

Миналата седмица той отрече и появилите се в британски медии твърдения, че Великобритания смята да поиска екстрадирането му от Русия заради отравянето на Литвиненко. След смъртта на Литвиненко Луговой бе на лечение в московска болница, според руски медии - от лъчева болест. В Русия той бе разпитан от британски следователи.

Миналата седмица Скотланд Ярд предаде материалите от разследването за смъртта на Литвиненко на прокуратурата.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?