Ливанец с шведски паспорт, свързан с Хизбула, осъден в Тайланд

Шведски гражданин от ливански произход, обвинен във връзки с екстремисти, беше осъден на 2 години и 8 месеца затвор от тайландки съд за притежание на взривни материали, предаде Ройтерс.

Артис Хусейн, на 49 години, беше признат за виновен в пртежание на материали, които биха могли да бъдат използвани за изработването на взривни устройства, но съдът не го обвини в съучастие в някакви планове за бомбени атентати, отбелязва агенцията.

Обвиняемият е укривал материали за бомби, които биха могли да представляват риск за сигурността, но понеже прояви желание да сътрудничи на властите, присъдата му беше намалена от четири години на две години и осем месеца, заяви съдията на процеса в Банкок.

Полицията задържа Хусейн през януари 2012 година на главното международно летище на Банкок след американско предупреждение за възможна терористична заплаха. След задържането му той отведе полицаите до склад в тайландската столица, претъпкан с над 3000 килограма амониева селитра - изкуствен тор, който може да се използва за приготвяне на експлозиви.

Властите обвиниха задържания, че има връзки с Хизбула, ливанското шиитско ислямистко движение, смятано от САЩ за терористична организация. Навремето тайландските медии съобщиха, че една от мишените на Хусейн било израелското посолство в Банкок.

Той отрече да има каквито и да било връзки с движението.

Полицията заяви, че случаят не е свързан с поредицата експлозии в Банкок през февруари 2012 година, когато бяха ранени петима души. В атентата бяха замесени петима заподозрени иранци.

Адвокатът на Хусейн заяви, че ще обжалва. Неговият клиент е прекарал в затвора година и осем месеца и се надява съдът да вземе предвид това и да намали присъдата.

Споделяне

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?