Лондон обяви, че е предприел мерки за облекчаване на българските студенти

Министърът по европейските въпроси и НАТО на Великобритания Дейвид Лидингтън обяви, че страната му е предприела мерки за облекчаване на българските студенти във Великобритания.

В писмо до външния министър Николай Младенов Лидингтън е посочил, че Британската гранична агенция, която е компетентна да издава разрешителните за работа, е обработила до 7 януари около 80 процента от подадените преди 30 юни 2012 г. заявления.

Останалите ще бъдат разгледани с приоритет, като към настоящия момент агенцията обработва постъпилите през последните 6 месеца заявления.

Българските студенти в страната твърдят, че са дискриминирани, тъй като са единствените, които трябва да кандидатстват за работни разрешителни.

В отговор британските власти обявиха, че поддържат и електронен адрес, на който студентите могат да изпращат запитвания за подаване на заявления и за всяка друга информация: [email protected].

Граничната агенция пък е поела ангажимент да осигури постоянно ниво на обслужване на българските и румънските студенти като същевременно се избягват закъснения, уверява министър Дейвид Лидингтън.

Българският външен министър изпрати на 8 януари писмо до Дейвид Лидингтън, с което настоя британските власти да предприемат мерки за нормализиране на процеса по издаването на разрешителни за работа на български и румънски студенти, припомнят от МВнР.

Споделяне

Още по темата

Още от България