Лондон отряза помощите за имигранти от новите членки на ЕС

Гражданите от новите страни - членки на ЕС ще трябва да си намерят работа във Великобритания или да напуснат страната. Това предвиждат ограничителни мерки за имигрантите от 10-те нови страни, които се присъединяват към ЕС на 1 май. Те бяха обявени от вътрешния министър Дейвид Блънкет пред парламента, предадоха световните агенции.

Дейвид Блънкет каза, че Великобритания приветства разширяването на ЕС, но трябва да бъдат поставени разумни условия за имиграцията.

Блънкет посочи, че Лондон ще иска в продължение на две или повече години гражданите на новите членки да могат сами да се издържат и няма да имат право на социални помощи. Гражданите от новоприетите страни могат да бъдат депортирани, ако не си намерят легална работа. Блънкет добави, че те ще трябва да декларират кой е работодателят им.

Оповестените днес мерки изпращат много ясно послание - вие можете да дойдете във Великобритания да работите законно и да плащате данъци, но не може да получавате социални помощи най-малко две години, изтъкна Блънкет.

Първоначално Великобритания и Ирландия бяха единствените страни сред 15-те в ЕС, които възприеха политика на отворени врати към работната сила от 10-те нови членки. Това обаче предизвика притеснения, че на фона на ограниченията, въведени от останалите настоящи страни - членки, във Великобритания ще нахлуят хиляди хора.

Затова британското правителството реши да вземе мерки срещу това, което нарича "социален туризъм".

Споделяне

Още от Свят