Лондон повиши мерките за сигурност заради заплаха от терористични атаки

"Ислямска държава" се опитва да разпали "война на религиите", коментират анализатори

Лондон повиши мерките за сигурност заради заплаха от терористични атаки

Джихадисткото приложение за съобщения “Telegram“ публикува изображения, заплашващи с терористични атаки Лондон и Вашингтон, съобщава британският таблоид “Мирър“.

Една от картинките показва как Статуята на свободата в Ню Йорк е обхваната от пламъци, а отстрани има надпис: “Вашингтон скоро“.

Източникът на заплахите срещу Лондон и Вашингтон не е известен и неговата достоверност не е потвърдена.

“Няма специфична разузнавателна информация, свързана с атаки срещу християнските общности в Обединеното кралство“, коментираха британските власти пред вестника.

Преди ден мерките за сигурност в британските църкви бяха засилени на фона на събитията във Франция, където членове на терористичната групировка “Ислямска държава“ прерязаха гърлото на свещеник и взеха няколко души за заложници.

"След събитията във Франция отправихме конкретни препоръки, засягащи религиозните обекти", заяви говорител на лондонската полиция.

По думите му обаче няма конкретни данни за заплахи срещу християнски общности.

"При все това, както вече видяхме, ИД и други терористични групировки са насочени срещу християнските, също така еврейските и другите религиозни групи на Запад и извън пределите му. Докато има заплаха от тероризъм, приканваме обществеността да бъде бдителна", добави говорителят.

"Ислямска държава" пренася в Европа тактики от Близкия Изток

Британският вестник "Телеграф" коментира, че с прерязването на гърлото на 85-годишния отец Жак Амел в църквата на Сент Етиен дю Рувре "Ислямска държава" извърши първото си нападение срещу църква в Европа и откри нов фронт във войната си със Запада.

Бившият френски премиер Жан-Пиер Рафарен предупреди хората да не позволяват на "Ислямска държава" да разпали "война на религиите", отбелязва изданието.

Британският вестник цитира експерти, според които "Ислямска държава" се опитва да пренесе в Европа тактики, използвани в Близкия изток срещу християните и други религиозни малцинства.

Досега насилието на джихадисти срещу свещеници се ограничаваше до районите, в които вече има конфликт, отбелязва британският в. "Гардиън". Първото успешно нападение във Франция потвърждава, че свещениците вече са цел за екстремистите.

Убийството в Нормандия ще засили притесненията на папа Франциск за преследванията на християни и вероятно ще го затрудни да възпира консервативните гласове в църквата, критикуващи позицията му, че ислямът е религия на мира, отбелязва изданието.

Църквата може да предприеме по-твърди мерки

Със сигурност ще се засили натиска върху църквата да възприеме по-твърда линия в защита на служителите си, добавя Джон Алън, експерт по Ватикана, цитиран от в. "Гардиън". Папа Франциск вече е казвал, че днес има повече християнски мъченици, отколкото в ранните дни на църквата.

"Когато виждате християнски жертви, ще видите и членове на Църквата, които са заинтересувани от по-агресивен военен отговор", подчертава Джон Алън пред британското издание.

Жителите на Сент Етиен дю Рувре се опасяват от нарушаване на хармонията между различните общности в града, отбелязва френският в. "Монд".

В малкия 28-хиляден град никой не се осмелява да мисли, че католици и мюсюлмани няма да могат повече да се отнасят един към друг с уважение. Кварталите в града са смесени, и жителите му се надяват, че случаят ще остане изолиран. Хората в града са горди, че енорията "Св. Тереза" е отстъпила на мюсюлманската общност територия за строеж на джамия за символичната сума от едно евро.

Вестникът цитира и представители на мюсюлманската общност, които заявяват, че отношенията между религиите винаги са били добри и общностите са се интегрирали чрез съвместни дейности, водени от монахините.

Нападението в Сент Етиен дю Рувре показва ускоряване на темпото на нападенията, отбелязва в. "Експрес", цитиран от БТА.

Това отговаря на партизанската тактика - увеличаване на нападенията в региона и разширяване на географската база с цел да се всели чувство на страх и ужас, заявява Фредерик Галуа, бивш ръководител на Интервенционната група на националната жандармерия, цитиран от изданието.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят