Лондон праща три военни кораба срещу трафика на мигранти в Егейско море

Лондон праща три военни кораба срещу трафика на мигранти в Егейско море

Британският премиер Дейвид Камерън обяви, че страната изпраща три военни кораба, за да участват в операциите на НАТО в Егейско море срещу незаконния трафик на мигранти, предаде Франс прес.

Новината Камерън съобщи броени часове, преди да отпътува за Брюксел за участие в европейската среща на върха, посветена на миграционната криза.

Трябва да разбием престъпния трафик на мигрантите и да разубедим хората, струпани в нестабилни лодки да тръгнат на едно рисковано пътуване, което няма да им донесе нищо, заяви премиерът.

В операцията на алианса в Егейско море Великобритания ще участва с военно-транспортен кораб "Маунтс бей" и с два катера за прехващане на мигрантските лодки, както и с един хеликоптер. Те ще се присъединят в идните дни към британския катер "Грейс", който вече действа в Егейско море.

В събота Франция също обяви, че праща свой военен кораб да се присъедини към трите кораба на алианса, които вече са в зоната.

Корабите на НАТО в Егейско море трябва да възпрепятстват дейността на трафикантите между Турция и Гърция и да спасяват мигрантите. Тази мисия за надзор на границите е първата по рода си за алианса, който до този момент отказваше да се замеси директно в намиране на решението на миграционната криза.

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?