Лорд лейбърист предложил 10 милиона лири за залавянето на Барак Обама и Джордж Буш

Лейбърист от Камарата на лордовете на британския парламент е разследван от своята партия, след като се появиха информации, че е предложил награди от по 10 милиона лири стерлинги (16 милиона долара) за залавянето на президента на САЩ Барак Обама и на неговия предшественик Джордж Буш младши, предават информационните агенции в понеделник.

При това лорд Назир Ахмед уверил, че ще изпълни своето обещание, дори да му се наложи да разпродаде цялото си имущество, твърдят пакистански вестници.

Ахмед отрича публикациите, че е казал това при посещение в Пакистан, съобщи по-рано Асошиейтед прес. Членството му в Лейбъристката партия обаче е замразено, докато трае разследването.

Неназована говорителка на основната опозиционна сила във Великобритания заяви, че лейбъристите ще осъдят неговото изявление, ако той наистина го е направил.

Случаят с предполагаемите коментари на британския лорд излезе наяве броени дни след като Съединените щати предложиха на 3 април награда от 10 милиона долара за залавянето на основателя на пакистанската ислямистка групировка Лашкар-е-тайба Хафез Саид.

Лашкар-е-тайба е обвинявана за нападенията в индийския град Мумбай през 2008 г., при които бяха убити 166 души.

Назир Ахмед е първият мюсюлманин, удостоен с пожизнената титла пер от британската кралица (през 1998 г.). Той защитава активно интересите на ислямската общност във Великобритания и критикува редовно водената от Съединените щати война с тероризма.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?