Лоши макроикономически данни от САЩ и Китай разтърсиха финансовите пазари

Опасенията за японската и китайската икономика, както и спекулациите за евентуална ликвидна криза в Европа надделяха над добрите данни за икономическото доверие в Европейския съюз и ръста на цените на жилищата в САЩ. Вследствие на това индексите на "Уолстрийт" тръгнаха рязко надолу във вторник. Положението се влоши след публикуването на данни за по-голям спад от очаквания на потребителското доверие в САЩ.

Единната европейска валута спадна отново спрямо щатския долар, след като понижаването на един от ключовите индикатори за китайската икономика убеди инвеститорите да потърсят сигурността на долара и японската йена.

Еврото слезе до 1.2190 долара от 1.2276 долара късно в понеделник в Ню Йорк. Спрямо японската валута общата европейска парична единица падна до 107.82 йени, най-ниското равнище от ноември 2001 г., след което се повиши отново незначително.

"Сякаш страховете, свързани с икономическото възстановяване на САЩ, не са достатъчни, сега пазарът бе разтърсен от увеличаващите се опасения, че икономическият ръст в Китай може да се окаже по-бавен от очакваното,” коментира Джейн Фоли, анализатор от икономическото издание "Форекс".

Индексът, измерващ потребителското доверие на американците, се е понижил до 52 пункта, стана ясно във вторник Ревизирани са и данните за май – до 62.7 пункта. Прогнозата беше за спад до 62.5 пункта.

Анализатори коментират, че американците са песимистично настроени по отношение на възстановяването на пазара на труда, както и цялостното възстановяване на икономиката от кризата. Затова и потребителите в САЩ продължават да спестяват усилено.

След публикуването на данните индексите в Ню Йорк задълбочиха загубите.

"Дау Джоунс" изтри 2.32% до 9903 пункта, а S&P 500 спадна с 2.53% до 1047 пункта, отписвайки 13 на сто от достигнатия връх на 23 април. НАСДАГ изгуби най-много – 3.07% - смъквайки се до 2 152 пункта.

Във Франкфурт DAX се понижи с 2.75% до 5 988 пункта, в Лондон FTSE 100 отписа 2.58% до 4 940 пункта, а в Париж CAC 40 регистрира спад от 3.43% до 3 453 пункта.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?