Лозан Панов атакува амнистирането на шефката на Софийския апелативен съд

Лозан Панов

Лозан Панов атакува пред съда решението на Висшия съдебен съвет да не образува дисциплинарно производство срещу шефката на Софийския апелативен съд (САС) Даниела Дончева.

Преди седмица Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) гласува с 10 на 3 гласа срещу предложението на Панов за образуване на дисциплинарка срещу шефката на САС. Преди това през април т.г. съдебният инспекторат съобщи, че с гласуване съдебните инспектори също са решили да не предлагат за наказание съдия Дончева. Това се случи, въпреки че тя бе изловена в множество нарушения при разпределението на делата в едно от най-важните съдилища в държавата.

Инспектор Александър Мумджиев уличи съдия Дончева, че незаконно е разпределила сама на себе си дело с материален интерес от 102 млн. лв, което засяга активи на фалиралата КТБ. Скандалът избухна през октомври м.г., когато съдия Милен Василев постави на видно място в съдийския коридор на САС свое писмо до Дончева, в което я заподозря в действия "със силен корупционен мирис".

Съдебният инспекторат започна проверка и инспектор Мумджиев констатира общо пет нарушения, извършени от председателката на апелативния съд. Друг сериозен гаф е утвърждаване на незаконни вътрешни правила за разпределение на делата, които допускат рокади на съдии и вземането на делата им. Без публично известни аргументи колегите на Мумджиев го бламираха. Практиките в Софийския апелативен съд бяха проверени и от върховните съдии, които също установиха нарушения.

Отказът на ВСС да преследва дисциплинарно Даниела Дончева се обжалва от Лозан Панов пред Върховния административен съд. ВСС е отказал да се задейства с аргумент, че са изтекли повече шест месеца от узнаването за нарушенията от съдия Дончева. Лозан Панов напомня на ВСС, че институцията е узнала официално за нарушенията ѝ преди месец, след като той самият е сезирал съдебните кадровици.

Споделяне

Още от България