Лозан Панов: Парламентът не изневери на себе си с избора на ВСС

Лозан Панов: Парламентът не изневери на себе си с избора на ВСС

"Парламентът не изневери на съществуващата до този момент практика за избор на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от своята квота", коментира в четвъртък председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

"Реално нямаше основен дебат за професионалните и етични качества на кандидатите. Процедурата протече формално и практиката до момента в парламента се възпроизведе.

Важен е начинът, по който те бяха избрани - без задаване на въпроси, без конкретика около най-важния и стойностен за цялата съдебна система въпрос, а именно - за професионалните качества на кандидатите", каза Панов, цитиран от "Клуб Z".

Според него най-важният въпрос при избора на Народното събрание е точно как са били избрани членовете на новия ВСС.

"Процедурата предполага политическата квота, която е и обществена квота, да има като кандидати разпознаваеми за обществото хора, които със своя авторитет, със своите професионални, човешки познания да подкрепят съдебната система, За да може тя във взимането на важните решения да се гради на един достатъчно ясен професионален капацитет. А за да се случи това, беше необходимо да има дебат, да има дискусия да има въпроси към кандидатите. Нещо, което поне за съдийската квота се случи - въпреки ограниченото тогава време", обясни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?