БСП даде своята лепта към паралелната държава

Социалистите можеха, но не пожелаха да са опозиция при избора на съдебен съвет

БСП даде своята лепта към паралелната държава

"От приказки само за съдебна реформа да пристъпим към реални действия. Ако и този път се случи имитация, както досега, пипалата на паралелната държава ще си продължават по същия начин с 10 млрд. лв. кражби годишно, народът ще си продължава по същия начин – да обеднява и да няма чувство за справедливост".

Тези думи принадлежат на лидера на БСП Корнелия Нинова, казани на 4 август т.г. в защита на анкитокорупционния проектозакон на левицата, който има претенциите да е алтернативен на проекта на ГЕРБ, както и самата БСП претендира да е алтернатива на сегашното управление.

Още преди внасянето и на двата проекта обаче социалистите получиха златна възможност да се докажат като нещо по-различно от управляващите по отношение на съдебната реформа и борбата с корупцията. На 20 септември парламентът избра своите 11 членове във Висшия съдебен съвет (ВСС) – ключов орган за съдебната власт, при това доказано компрометиран и остро критикуван в последователни доклади на Европейската комисия.

Това, което се случи, беше, че паралелната държава си избра парламентарната квота във ВСС, при това със съвсем директното участие на социалистите.

За разлика от ГЕРБ, ДПС и "Обединени патриоти", левицата номинира повече кандидати за ВСС, отколкото ѝ се "полагаха" според негласния пазарлък. И вместо да заложи на истинска публичност, да настоява за истинска състезателна процедура и да търси партньорство с независими експерти и организации за налагането ѝ, БСП предпочете да се сниши. По същия потаен начин, по който партиите си разделиха баницата "ВСС" преди лятната ваканция, така след края ѝ Нинова се е опитала да издейства четири вместо три бройки за БСП, евентуално за сметка на ДПС. Номерът обаче не е минал, защото ГЕРБ не са се съгласили.

Така се стигна до предизвестения финал. Имената се знаеха предварително, квотното разпределение – също. Концепциите нямаха никакво значение, а правната комисия в НС заключи, че всички кандидати имат неоспорими професионални и морали качества. Социалистите дадоха своя принос и към пародията по изслушването, като удобно се разсеяха и не зададоха нито един въпрос на кандидатите за ВСС.

На въпросното "изслушване" се разбра, че водещи при избора на кандидатите няма да бъдат нито идеите им за реформи, нито готовността им да отстояват независимостта на съдебната власт. Напротив – професионалните биографии на "правилните" кандидати не просто подсказват, те направо показват, че новият състав на ВСС ще следва всички лоши практики от настоящия.

Новата процедура, изискваща квалифицирано мнозинство от 160 глас за избора, която според партиите трябваше да е гарант за широко съгласие, не се оказа нищо по-различно от съглашение. Пазарлък, в който обаче решаваща роля имаше БСП. Не поради друга причина, а заради 80-те депутати, от които се състои парламентарната ѝ група.

В този смисъл левицата, ако наистина искаше да се бори с паралелната държава, имаше възможност поне да я освети. Това обаче не се случи, защото в БСП изчислиха, че е по-добре да имат пай от нея, отколкото да я взривят.

Ето защо социалистите прецениха, че няма нужда да разобличават омертата, блокирайки избора със своите 80 депутати. Нещо повече, те оставиха ГЕРБ и ДПС да решат кои трима от шестте номинирани от БСП да влязат в съдебния съвет. При това с ясното знание, че няма как ДПС и хората на Борисов да подкрепят Марина Михайлова - единственият съдия във ВАС, който поиска отнемане на хидроложкия хонорар на Доган.

За сметка на това обаче с активното съдействие на БСП в новия ВСС влезе съдия Стефан Гроздев ("квота" на ДПС). Магистрат, чието име се свързва с противоречиви решения по редица търговски дела, част от които обслужват интереси, зад които прозира Делян Пеевски. Влезе и съдията, който при предходно свое "пребиваване" във ВСС завихри редица скандали, един от които е подмяната на протокол от решение на кадровия орган на съдебната власт. Става дума за номинирания от ГЕРБ Боян Магдалинчев, който не бе попитан от официалните депутати на паралелната държава и за скандалите, в които е замесен, около случайното разпределение на делата във ВАС.

Вотът за членовете на ВСС беше безценна възможност за БСП да докаже не просто с лозунги, а реално, че е някаква алтернатива на модела, известен като "КОЙ". Тя обаче не го стори. Нещо повече – с охота се вписа в схемата, както винаги досега.

Вписа се дори и с това, че плахо чрез Крум Зарков "изговори" от парламентарната трибуна договорката между партиите, но ... накрая я легитимира. Вписа се с факта, че от пленарна зала удобно отстъваше партийният лидер Корнелия Нинова. Също както на Борисов му се бе наложило да говори по телефона, извън пленарна зала, докато вътре Делян Пеевски бе гласуван за шеф на ДАНС.

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари