Луда надпревара за свободния ток от ТЕЦ "Варна"

Луда надпревара за свободния ток от ТЕЦ "Варна"

При огромен интерес от 14 български и чужди компании е приключил търгът за закупуване на над 1.756 млн. МВтч електроенергия от ТЕЦ "Варна" през следващата година. Участниците са подали 60 оферти за общо 790 МВт мощност, с което надхвърлиха почти четири пъти  предложения от "ЧЕЗ Трейд България" капацитет.

Една от заявилите интерес компании не е подала изискваната тръжна документация и от "ЧЕЗ Трейд" са избрали пет измежду 13-те оферти. Предложената от кандидат-купувачите средна цена за закупуването на електроенергия от ТЕЦ "Варна" е значително по-висока от регулираната цена, на която електроцентралата продава на НЕК в момента, съобщиха от търговеца на ток..

„Големият брой на офертите не ни изненада. Още през тази година имаше голям интерес към закупуване на електроенергия от ТЕЦ "Варна" от страна на търговците. Силният интерес за купуване потвърждава, че в Европа има недостиг на електроенергия, причинен както от намаляването на производствения капацитет, така и от бързото нарастване на потреблението на електроенергия в целия континент и най-вече на Балканите”, заяви Михал Скалка, директор на отдел "Търговия" на CEZ a.s., която притежава морската термоцентрала, трите електроразпределителни дружества в столицата, София-област и Плевен, както и "ЧЕЗ Трейд". 

Договорите с купувачите ще бъдат подписани до 27 ноември 2007 г., а доставките на електроенергия от ТЕЦ "Варна" ще започнат от 1 януари 2008 г.

Обявеният на 3 октомври търг за продажбата на количествата ток, произведени от 200 МВ от мощностите в ТЕЦ-а, е първата процедура, при която българска електроцентрала излиза на свободния пазар, предлагайки част от количествата от квотата си за либерализирана търговия. Преди обявяването на търга, CEZ е извършила предварителен правен анализ с помощта на външен консултант, за да проведе процедурата изцяло в съответствие с нормативната уредба в сектора на енергетиката.

Споделяне

Още от Бизнес