"Лукойл" изгражда комплекс за преработка на гориво за 1.5 млрд. долара в "Нефтохим"

Компанията ще спонсорира ФК "Нефтохимик” след намесата на премиера

В "Лукойл Нефтохим Бургас" започва строителството на голям комплекс за преработка на гориво. Инвестицията е за над милиард и половина долара. Проектът ще бъде осъществен за 36 месеца, като ще бъдат ангажирани над 3 хиляди души.

За част от строителството ще се наемат български фирми подизпълнители, увери президентът на руската петролна компания майка "Лукойл" Вагит Алекперов, който заедно с премиера Бойко Борисов сложи началото на строителството на комплекса.

“Беше проведена доста усилена работа да бъде пропъдена тази инвестиция от България”, каза Борисов на церемонията за началото на изграждането на инсталацията “Хидрокрекинг на Гудрон”.

“Тази инвестиция всячески се стараеха много хора да я отпратят за Румъния, Сърбия или Италия и да затворят тази рафинерия, а тя дава 9% от брутния вътрешен продукт и 25 % от приходите от данъци. 1.5 млрд. долара инвестиции с обещанието на г-н Алекперов, че предимно български фирми ще участват в строителството”, каза още Борисов.

По думите му това ще бъде най-голямата инвестиция в Европа през тази година.

Премиерът съобщи още, че лично след негова намеса бургаският футболен клуб "Нефтохимик" ще получи 300 000 лева от "Лукойл Нефтохим Бургас". Преди посещението на рафинерията привърженици на отбора са се срещнали с Борисов на откриването на регионалната станция на БНР в Бургас, за да го запознаят с финансовите проблеми на "Нефтохимик". Бургаският отбор остана трети в Източната Б група и не успя да се завърне в елита.

Бургаският кмет Димитър Николов се ангажира след разговор с Борисов да увеличи общинската субсидия за клуба, както и да поеме наема на стадион “Лазур” за домакинските мачове на “Нефтохимик”. "Лазур" е собственост на инвестиционна компания на Митко Събев, президент на другия бургаски отбор "Черноморец". Събев искал много висок наем за съоръжението, стана ясно от думите на Николов. Борисов поиска да бъде уредена среща със Събев, за да се постигнело разумно споразумение.

Споделяне

Още от Бизнес