Ляв депутат прогнозира наказателен вот заради заплатите на евродепутатите

Ляв депутат прогнозира наказателен вот заради заплатите на евродепутатите
Много се страхувам, че на предстоящите избори ще има наказателен вот не по политически причини, а заради големите заплати на евродепутатите, заяви в неделя във Варна депутатът от Коалиция за България и председател на бюджетната комисия Петър Димитров, цитиран от БТА.

Заплатите на българските евродепутати няма да са много по-различни от тези на колегите им в българския парламент, заяви ден по-рано водачът на листата на ГЕРБ Душана Здравкова, опровергавайки ширещите се слухове за огромните за българските мащаби възнаграждения на парламентаристите ни в Страсбург. Според Здравкова България ще бъде на последно място в ЕС по заплати на своите евродепутати с около 600 евро месечно, като пред нея непосредствено е само Литва с около 1000 евро възнаграждение на евродепутат. Извън тези пари обаче българските евродепутати ще получават командировъчни, пътни и квартирни, съобразени със стандарта в Страсбург.

През седмицата и експертът от Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР) Веска Янева припомни, че по регламент заплащането на евродепутатите трябва да отговаря по размер на това, което се получава от депутатите в съответния национален парламент.

Във Варна Петър Димитров заяви още, че прогнозира БСП реално да изпрати 6-7 свои евродепутати. След като на заседание днес областният съвет на БСП одобри проектолистата, Димитров припомни, че в нея има седем депутати и двама зам.-министри. В проектолистата са и бившият лидер на партията Александър Лилов, както и вицепремиерът от първото правителство на Андрей Луканов Нора Ананиева.

Окончателното пресяване и подреждане на кандидатите ще стане на 24 март на пленум на Висшия съвет на партията. Тогава от списъка с 39 имена ще остане листата с 18 имена.

Според анализатори подреждането на имената в листата ще определи и кои ще заемат първите 6-7 места в нея. Те ще са и сигурните евродепутати от левицата, които ще отидат в Страсбург. Очакванията са, че много малко леви избиратели ще се възползват от правото си за преподреждане на листата и ще се доверят на подредбата, извършена от ръководството на партията.

 

Споделяне

Още от България