Любо Гребеца от "Наглите" остава в затвора

Любо Гребеца от "Наглите" остава в затвора

Софийският апелативен съд (САС) остави в затвора Любомир Димитров – Гребеца от бандата за отвличания "Наглите". Той ще престои там още 13 месеца, тъй като работи и всеки два дни му се броят за три излежани. Второинстанционният съд отмени решението на Софийския градски съд за предсрочното му освобождаване след протест на прокуратурата. В петък апелативният съд ще гледа мярката на другия предсрочно освободен от "Наглите" – Ивайло Евтимов – Йожи.

В своето решение САС казва, че съдът не е задължен автоматично да пуска затворници, само защото те отговарят на някакви общи законови критерии. В случая Гребеца е излежал над 4/5 от присъдата си и е показал добро поведение в ареста. Апелативните магистрати казват, че първоинстанционният съдия е трябвало внимателно да изследва данните за личността на осъдения.

В случая Гребеца е осъден за седем отвличания, а неговият психологически профил показва, че дори в затвора да се държи прилично, то "на свобода е водил хищнически и манипулативен начин на живот“.

"(Гребеца) Не е склонен под влияние на околните да променя вижданията и принципите си, но и притежава необходимия репертоар и комуникативни умения, за да въздейства той на околните, изпъква като извънредно предпазлив, прикрит, резервиран, внимателно дозиращ информацията и впечатленията, които оставя за себе си в околните. Така илюстрирания психологически портрет на осъдения не може да се прецени от настоящия състав като достатъчно категорично доказателство за неговото реално поправяне и е основателно противопоставим на описаните награди, които са давани на лишения от свобода и формално демонстрираното превъзпитание", пише апелативният съд, цитирайки профила на Любомир Димитров – Гребеца.

Съдът допълва, че доброто поведение не елиминира констатацията, че Гребеца не представлява сериозен риск за обществото, но в охраняема среда.

По така изложените съображения настоящата инстанция намира, че предоставените доказателства за поправянето на осъдения, макар и формално представени, не са достатъчно убедителни и реалистични", се казва в решението на САС.

Йожи и Гребеца бяха условно освободени предсрочно от затвора от градския съд, въпреки че единият бе осъден на 18, а вторият – на 10 години затвор. Присъдата на Гребеца бе намалена с 5 години от Върховния касационен съд (ВКС) заради показанията му в полза на обвинението.

В определението на СГС за предсрочното освобождаване на Ивайло Евтимов - Йожи се казваше, че то е "поради наличие на положителна промяна на поведението му по време на изтърпяване на наказание". Други аргументи не са споменати в стенограмата от заседанията на съда по казуса, качена в сайта на съда. Съдът е задължил Гребеца да се явява на "задължителни пробационни срещи" за срок от 6 месеца, след като излезе от затвора.

Работната група в затвора е изпратила положително мнение за освобождаването на Гребеца на 7 март тази година. В него се казва, че той е изтърпял повече от половината от наложеното от съда наказание лишаване от свобода. Освен това осъденият е дал доказателства за своето поправяне. Доказателствата са, че е работил в лафката на затвора и не е имал нарушения зад решетките. Срещу него обаче има и висящо дело за убийството на Иван Пайнавелов-Сапата.

За Ивайло Евтимов-Йожи работната група в затвора е изпратила до съда отрицателно мнение. Той е рецидивист и не може да излиза на свобода, преди да е изтърпял две трети от наказанието му – т.е. поне 12 години. Прокуратурата смята, че няма доказателства, че двамата са се поправили.

Пускането на двамата става възможно заради приети в началото на тази година поправки в закона, които дават възможност на осъдените да искат директно от съда предсрочното си освобождаване. Поправките са подкрепени от ГЕРБ и са предложени от правосъдния министър Екатерина Захариева. В пленарна зала те са защитени лично от шефа на Правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) с аргумент, че се въвежда гъвкав механизъм, който дава възможност да се преценява всеки един отделен казус, а накрая се произнася независим съд.

Точно това се случи и в конкретния случай. Любо Гребеца трябваше да мине през двуинстанционно съдебно производство, за да излезе от затвора, но бе спрян от втората инстанция.

Преди ден правосъдният министър Цецка Цачева призова апелативния съд да отсъди "според очакванията на обществото" по казуса с двамата от "Наглите". Тя не спести собствените си очаквания Йожи и Гребеца да останат в ареста.

"Като гражданин не ми се иска те да бъдат окончателно освободени, но няма как да се въздейства на магистратите в независимата съдебна власт. Очаквам окончателните решения по тези два случая да бъдат такива, каквито са очакванията на обществото ни", каза Цачева.

Изказването ѝ бе смущаващо, защото призивите за правораздаването под влиянието на общественото мнение противоречат напълно на всички принципи на върховенството на закона.

От бандата на "Наглите" 18-годишни присъди излежават в момента още Прокопий Прокопиев-Културиста и Даниел Димитров-Релето.

Споделяне

Още по темата

Още от България