Апелативният съд отказа да пусне и Йожи от "Наглите" предсрочно от затвора

Апелативният съд отказа да пусне и Йожи от "Наглите" предсрочно от затвора

Софийският апелативен съд (САС) отказа да освободи предсрочно от затвора и Ивайло Евтимов-Йожи от т.нар. група за отвличания "Наглите". По същия начин се разви и казусът с предсрочното освобождаване на друг член на бандата Любомир Димитров-Гребеца.

Евтимов има да изтърпява още 7 години от присъдата си, докато на Гребеца му остават още година и 7 месеца.

Двамата бяха условно освободени предсрочно от затвора от градския съд, въпреки че единият бе осъден на 18, а вторият – на 10 години затвор. Присъдата на Гребеца бе намалена с 5 години от Върховния касационен съд (ВКС) заради показанията му в полза на обвинението. В определението на СГС за предсрочното освобождаване на Ивайло Евтимов се казваше, че то е "поради наличие на положителна промяна на поведението му по време на изтърпяване на наказание".

Според Наказателния кодекс съдът може да постанови предсрочно освобождаване на осъден в случай на опасен рецидив, ако той е изтърпял поне 2/3 от наложеното му наказание, посочва "Правен свят".

Евтимов обаче не отговаря на това условие, а градският съд е стигнал до извод, че това не се е и налага. Според СГС изискването за 2/3 изтърпяно наказание било приложимо само в случай, че по-тежкото престъпление е извършено при условията на опасен рецидив и то е довело да определяне на общото наказание. Така градският съд направо е изключил рецидива при Евтимов.

Апелативният съд обаче изобщо не е съгласен с изводите на колегите си от долната инстанция.

"Изцяло в разрез с изложеното дотук относно смисъла на цялостната уредба на хипотезите на множество престъпления е това, което е приела първата инстанция. А именно, че при наличието на съвкупност от престъпления, в което извършеното при опасен рецидив не е най-тежко наказаното, рецидивния характер на цялостната престъпна дейност, която в тези случаи несъмнено се наказва с едно общо наказание, се заличава. Според настоящия състав на САС е вярно точно обратното", посочват апелативните съдии.

Според тях Йожи може да иска предсрочно освобождаване едва, след като изтърпи поне 12 години от присъдата си. Апелативният съд допълва, че действително размерът на неизтърпяната част от наказанието не може да е единствено основание за отказ от предсрочно освобождаване, но остава сред основанията за отказ.

Според САС е "меко казано неприемлив" и изводът, че е налице среден риск Ивайло Евтимов да възобнови престъпната си дейност, ако е на свобода. Определението на съда е окончателно.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?