Любовта към Русия се топи след визитата на руския патриарх

Посещението на руския патриарх Кирил у нас и скандалите около него са довели до спад в традиционно позитивното отношение на българите към Русия, отчете "Алфа рисръч" в последното си проучване. Политическите изказвания на руския патриарх са оказали неочаквано силно влияние върху общественото мнение. 67% оценяват неговите думи, че българите не са проявили признателност към Русия като неприемливи и унизителни, 25% ги приемат за приемливи и справедливи. Извън конкретните думи обаче, за първи път се наблюдава по-сериозно проблематизиране от широки обществени слоеве на поведението, което Русия изисква към себе си, отчита "Алфа рисърч".

След тазгодишния 3-ти март, 43% са на мнение, че Русия настоява не за просто признателност, каквато мнозинството от хората наистина проявяват, но и страната ни да следва нейния път на развитие. Което, също според мнозинството от българите, не съответства на техния избор.

В резултат от тези промени, за първи път след Украинската криза и анексирането на Крим, е налице сериозен спад в традиционно позитивното отношение към Русия от 66% на 56%.

Дали и в каква посока ще повлияе изострянето на напрежението между Европа и САЩ от една страна, и Русия, от друга, заради отравянето на Скрипал, ще проличи в следващите месеци. Охладняването към Русия, обаче, успоредно с европейската активност на правителството, води до нов ръст на обичайно високата подкрепа за ЕС (от 50% до 58%), но също така и до известен ръст в одобрението на Северноатлантическия алианс (от 38% до 44%), отбелязва "Алфа рисърч".

Повишаването на доверието в ЕС съвпада със започналото европредседателство на страната ни, което 37 на сто от българите определят като успешно до момента.

Половината от българите одобряват курса към европейска интеграция на страните от Западните Балкани.

Европредседателството и външнополитическата активност на кабинета са основният ресурс за една по-широка обществена подкрепа по ключови теми, надхвърляща електоралната база на коалиционните партньори, посочва "Алфа рисърч".

Споделяне

Още по темата

Още от България