Людмила Путина получи подарък църковно-славянски речник

Уникален църковно-славянски речник беше сред подаръците, които съпругата на руския президент Людмила Путина получи от Народната библиотека "Свети Свети Кирил и Методий", съобщи БТА. Сред подаръците за първата дама на Русия бяха и луксозно издание за Рогозенското съкровище, книга за българското архитектурно наследство и календар.

Руската първа дама подари на библиотеката "История на руската държава".

Людмила Путина заедно със съпругата на българския президент Зорка Първанова разгледаха и изложба за 125-годишнината от Руско-турската война. "За да разбереш войната, трябва да я видиш отблизо", е мотото на експозицията, в която бяха показани около 140 документи и снимки. Сред експонатите са дневници на опълченци, протокол от заседанието на Добродетелната дружина в Букурещ от 1877 г., Указ от 1878 г. на император Александър Втори за награждаването на Григор Начович с орден "Княз Владимир" - четвърта степен, за дейността му като разузнавач.

Показани са и арабографични издания, като издадената през 1905 г. книга на Иззет Фуад паша "Пропуснатите случаи. Стратегическо-критически етюд върху Руско-турската война през 1877-78 г.". Авторът, който е участник във войната, описва грешките, допуснати по време на бойните действия, и пропуснатите благоприятни случаи за коригирането им. Сред експонатите на изложбата е рисунка, която изобразява как обединени команди от руски и турски санитари разчистват улиците на Плевен от мъртвите тела.

В Народната библиотека Людмила Путина и Зорка Първанова разгледаха и старинни ръкописи, сред които беше "Енински апостол" от 11 век, който е най-старият кирилски паметник, пазен на територията на България. Показани бяха и първият препис на "История Славяноболгарская" през 1765 г., направен от Софроний Врачански, както и "Александрия" от 15 век - ръкопис за живота на Александър Македонски с илюстрации.

След Народната библиотека Людмила Путина и Зорка Първанова посетиха и Криптата в храм-паметника "Свети Александър Невски".

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?