МААЕ потвърди замразяването на иранската ядрена програма

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) потвърди, че Иран ще замрази програмата си за обогатяване на уран, считано от 22 ноември, предаде АФП, позовавайки се на доклад на агенцията.

В доклада, който включва договореността от неделя между Техеран и три страни от ЕС - Франция, Германия и Великобритания, се твърди, че МААЕ досега не е открила доказателства за използването на радиоактивни материали за военни цели в Иран. Подчертава се обаче, че разследването продължава.

МААЕ отново заявява, че Иран е извършил "множество нарушения" на задълженията си, като до октомври 2003 г. е прикривал част от ядрените си дейности. Иран е опитал също така да се сдобие с оборудване, даващо възможност да се обогатява уран в ядрения център в Лавизан, чиито дейности будят съмнение.

През юни генералният директор на МААЕ Мохамед ел Барадеи заяви, че Иран е признал, че извършва тайни военни изследвания в ядрения обект в Лавизан, напомня АФП.

Иран се съгласи в неделя да замрази напълно всичките си дейности, свързани с обогатяване на уран, в замяна на предложение за европейско сътрудничество в ядрените разработки за граждански цели, както и търговско и политическо сътрудничество. По този начин Техеран избегна заплахата на Съединените щати да сезират Съвета за сигурност на ООН поради подозрения, че Иран се опитва да се сдобие с ядрено оръжие 25 ноември е крайният срок, който ядрената агенция на ООН беше дала на Иран, за да изпълни изискванията по резолюцията.

В понеделник Иран обяви, че замразява обогатяването на уран и свързаните с това дейности за кратко време, доброволно и с надеждата да спечели доверието на международната общност, че ядрените му амбиции са с мирни цели, предаде Асошиейтед прес.

Замразяването на дейностите ще влезе в сила от 22 ноември, съобщи ръководителят на иранската ядрена програма Хасан Рохани.

Ядрената агенция на ООН снощи е била информирана, че от 22 ноември се замразяват производството и монтажът на съставни елементи за центрофуги (служещи за обогатяване на уран), както и преработката на уран, при която се произвежда газ за впръскване в центрофугите за обогатяването, посочи Рохани.

Бордът на МААЕ, в който участват 35 държави, ще обсъди на 25 ноември доклада за Иран, преди да реши дали страната нарушава приетата през септември резолюция, в която се настояваше за прекратяване на обогатяването на уран и свързаните с това дейности.

Ако през следващите няколко дни бъде доказано, че Техеран е изпълнил ангажимента си, поет в неделя пред представителите на трите европейски държави, САЩ едва ли ще получат подкрепа за санкции.

След разговори с германски, британски и френски представители Хасан Рохани каза, че прекратяването на програмата ще важи до постигането на общо споразумение по въпросите на ядрената енергия, но не даде повече подробности.

Решението на Иран да се съгласи на това замразяване е политическо, а не задължение, отбеляза говорителят на министерството на външните работи Хамид Реза Асефи. По думите му обявеното в неделя споразумение е "най-доброто решение при сегашните обстоятелства".

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?