Мачкат битовата престъпност с акции за грам трева, 50 лв. на монети и микровълнова печка

Мачкат битовата престъпност с акции за грам трева, 50 лв. на монети и микровълнова печка

МВР продължава да информира своевременно обществото за тежките удари, които нанася върху битовата престъпност. В последното съобщение на министерството са изброени три "по-характерни" случая от изминалите няколко дни.

Първият е от Свищов, където местната полиция е задържала силистренец с грам и половина марихуана. Не става ясно защо това е определено като "характерен пример" за криминална или битова престъпност. Въпросният човек, ако не е осъждан, го очаква единствено глоба и ще продължи да се води неосъждан заради маловажността на случая. Какво му е битовото на случая, също не се изяснява.

След влизането в сила на новия Наказателен кодекс за тези грам и половина трева би го грозял затвор до 6 години.

Втората описана акция е в Павликени. Там полицията е арестувала крадец на метални елементи от ВиК системата на основно училище в село Бутово.

Третият случай е на заловен заподозрян за кражбата на 50 лева на монети и микровълнова печка от баничарница в град Симеоновград.

Така МВР описва "по-характерните" случаи от проведената през тази седмица акция срещу "криминалната" и "битовата" престъпност в по-малките и отдалечените места. МВР не уточнява каква е разликата между криминална и битова престъпност, сякаш битовата не е криминална в същността си.

На територията на страната са проверени 4186 души, арестувани са 74 и са образувани 90 дела.

Точно преди месец от МВР отново информираха за успешни акции срещу битовата престъпност. Тогава изброените случаи бяха за арестувани крадци на огради и за други, които откраднали 8 агнета.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?