Мадрид вече е под строга карантина заради епидемията

Мадрид вече е под строга карантина заради епидемията

Строга карантина влезе в сила в петък вечерта в испанската столица Мадрид, въпреки оспорването на мярката от регионалното правителство, което дори заведе съдебно дело срещу ограниченията.

Новите ограничения налагат хората да не излизат или влизат в града без уважителна причина. Подобни мерки са наложени и за още девет района в столичната област. Те засяга 6.6 милиона души и ще са в сила две седмици.

На този фон Франция съобщава за над 12 000 нови случая на коронавирус за денонощие, предаде Ройтерс. Това е по-малко в сравнение с 13 970-те предишния ден, както и в сравнение с отчитаните по над 16 000 случая предишната седмица. Продължава тенденцията от последните седмици да расте броят на приетите за интензивно лечение.

Австрийската столица Виена се обръща към куриери с велосипеди, за да ускори тестването за Covid-19, предава БТА. Местните власти ще използва близо 300 куриери с колела, за да разнасят тестовете на гражданите до лабораториите.

Куриерите ще посещават хора, за които има съмнения, че може да са болни. Те ще обясняват на хората как да си направят тест, който включва просто правене на гаргара, каза главният здравен инспектор на Виена Петер Хакер на пресконференция. Досега градът разчиташе на професионални здравни работници, които вземаха проби от носа.

Очаква се куриерите да превозват по най-малко 1000 проби дневно с велосипеди или електрически мотопеди, близо една шеста от правените тестове за коронавирус в града за денонощие.

Най-голямото огнище на вируса във Великобритания се оказа в Нортъмбрийския университет в Североизточна Англия. Най-малко 770 студенти са с положителен тест за вируса.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?