Магистрала от София до Скопие през Струмица начерта Борисов

Без общ проект на България, Македония и Албания няма как да стане Коридор №8

Борисов и Заве в Струмица,

"След година и половина - две ще ходиме от Струмица до София за час - час и половина. От тука (Струмица – бел.ред.) са 30 км до Петрич по новия път и от там се стъпва на "Струма" (магистралата на българска територия) и за един час до София." Този маршрут посочи премиера Бойко Борисов в отговор на въпрос кога от София до Скопие ще се стига за два часа, а не да се пътува четири – пет, както е в момента.

В момента най-краткият път между двете балкански столици е от София през Кюстендил и Куманово до Скопие. Посоченият от Борисов маршрут е сериозно отклонение, за да си ходят българи и македонци на гости по магистрала.

Македонският премиер Зоран Заев не черта маршрут, а заяви, че желанието му е много бързо двете столици да бъдат свързани с нова магистрала или хубава железница.

В родния град на Заев – Струмица, в четвъртък се проведе съвместна среща на българското и македонското правителство. Подписани бяха редица документи, сред които за обща търговия с електроенергия и изграждането на нова газова връзка, след което двамата премиери дадоха кратък брифинг.

Без яснота за ключовия коридор №8

Не беше внесена никаква яснота относно реализацията на ключовия за двете страни коридор №8, за който се говори вече трети век. Коридор №8 трябва да свърже Черно море с Адриатическо и минава през територията на България, Македония и Албания.

Не бяха представени разчети колко ще струва изграждането на целия коридор, на каква фаза е готовността на всяка една от страните, както и дали ще се строи само железница или и автомагистрала.

Вместо това Борисов сравни коридор №8 с "пълноводна река", по която ще се движат хора и стоки, а икономиката и туризмът ще се развиват. Той увери, че интересът за финансиране на проекта е "много голям", защото всички виждат, че той може да се реализира.

На 6 и 7 декември в София ще има среща на страните от Западните Балкани с представителите на Световната банка, Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие, каза Борисов.

По думите му "процесът е необратим". На българска територия сме готови с проектирането и знаем колко ще струва, каза Борисов, без да навлиза в детайли.  

"Нашата политика е политика на присъединяване, защото това води до инвестиции и по-високи доходи. Хората искат да пътуват и да правят бизнес, ние трябва да им осигурим това... Там където се строи, не се воюва", каза Борисов, докато обясняваше транспортната свързаност на Балканите.

Нова газова връзка и търговия с ток

Споразумения за съвместни търгове за продажба на електроенергия и изграждане на нова газова връзка бяха подписани между България и Македония.

Така от началото на 2018 г. ще започнат съвместни търгове за разпределение на преносни капацитети между електроенергийните оператори на двете страни. Това е регламентирано в споразумение между българския "Електроенергиен системен оператор" (ЕСО) и македонския МЕПСО.

С новите тръжни процедури търговците от македонска страна ще участват съвместно с българските си партньори на дневните търгове, които ЕСО ще провежда от името на двата оператора. Така ще нарасне на търговията с ток в региона и ще се повиши ликвидността на националните енергийни борси. Общите тръжни процедури са задължителна мярка за обединение на енергийните борси на Западните Балкани и в Югоизточна Европа, обясниха от българското енергийно министерство.

"Булгартрансгаз" и акционерното дружество за извършване на енергийни дейности Македонски енергийни ресурси - "МЕР АД Скопие", подписаха споразумение за провеждане на предпроектно проучване за изграждане на газовата връзка, за която се говори отдавна и бе подписан на 1 август 2017 г.  меморандум за газово сътрудничество между двете държави.

Страната ни транзитира до Македония руски газ по тръбата Дупница - Скопие вече 20 години. Предвиденото предпроектно проучване ще оцени необходимостта от нова връзка в зависимост от развитието на интерконекторите на България с Гърция и Търция и реализацията на плановете за газов хъб край Варна.

Положително търговско салдо за България

Стокообменът между България и Македония расте. За миналата година той възлиза на 639.4 млн. евро., като салдото е положително за България. Износът към западната ни съседка възлиза на 394.1 млн. евро, а вносът е 245.3 млн. евро.

За първото полугодие на 2017 г. стокообменът с Македония възлиза на 344.8 млн. евро и отбелязва ръст с 9% спрямо миналата година, отбеляза министърът на икономиката Емил Караниколов по време на срещата с македонския вицепремиер по икономическите въпроси Кочо Ангушев. Двамата обсъдиха потенциалът за разширяване на отношенията в търговията и в областта на инвестициите.

Перспективните български стоки за износ в Македония са изделията с висока добавена стойност като компютърни елементи и възли, електротехнически материали и компоненти, електроенергетично оборудване, машини и оборудване за хранително-вкусовата промишленост (месопреработвателна, млекопреработвателна промишленост, винарство), транспортни средства - автобуси, трактори, леки коли, каза Караниколов.

България е сред шестте най-големи инвеститори в Македония. През последните години българските вложения в Скопие са съсредоточени в банкова и застрахователна дейност, металургия, хранително-вкусова промишленост, геоложки проучвания, информационни технологии и телекомуникации, както и в хотелиерството.

Караниколов и Ангушев смятат, че има възможност за създаване на смесени предприятия в областта на селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост, енергетиката, транспортните услуги, строителството и телекомуникациите.

Македония е сред водещите туристически пазари за България. За периода януари-септември у нас са пътували повече от 413 хил. македонски граждани, което е ръст от 5.8% спрямо същия период на 2016 г. Така Македония заема шесто място по отношение на генериращите туристи за България пазари, каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на срещата с Ангушев.

Имаме желание да организираме съвместна среща между български и македонски кметове на общини, в които се намират зимните ни курорти, каза Ангелкова. Тя допълни още, че  двустранни разговори е добре да се проведат и между туроператори, които ще помогнат за реализиране на Балканския туристически маршрут.

Планира се още провеждането на дни на България в Македония и дни на Македония в България.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?