mediapool.bg Ти си това, което четеш

Магистрати в тоги с безпрецедентна демонстрация пред Съдебната палата

Граждани протестираха с викове "Оставка" и "Ти си го избра"
Полина Паунова | 19:59 | 11 декември 2015 | 11 коментара

Безпрецедентна демонстрация направиха съдии от Върховния касационен съд, Софийския районен съд, Софийския градски съд и други.  В петък вечер около 18. 30 ч. над 40 магистратите излязоха от Съдебната палата, облечени със съдийските си тоги с обръщение, в което те поискаха подкрепа от техни колеги юристи, преподаватели, студенти и граждани. Съдиите настояха да бъде проведен час по-скоро належащия разговор за съдебна реформа в страната.

Демонстрацията бе обявена като "събрание на съдии, които ще обявят готовността си да разговарят с граждани по въпросите на съдебната реформа".

Сред съдиите беше и председателят на ВКС Лозан Панов, който по-рано днес в словото си по повод 135-годишнината от създаването на институцията, призова: „Нека кажем не на страна и не допуснем мълчанието да ни превърне в страхливци. Нека всички заедно се преборим с неизвестността и извикаме силно: Стига вече толкова!"

Освен ръководителя над ВКС от там присъстваха над 25 магистрати. Сред тях Борислав Белазелков, Капка Костова, Албена Бонева, Галина Захарова, Емилия Василева, Елена Авдева, Таня Митова, Галина Тонева, Валя Алексиева, Евгений Стайков и други.

Съдия Весислава Иванова от Софийският апелативен съд обясни, че те са излезли, за да покажат, че искат държавността да бъде защитена.

Пред Съдебната палата на дискусия с колеги и граждани излязоха и съдиите Мирослава Тодорова и Нели Куцкова.

Вече бившият правосъден министър Петко Петков пък застана до колегите си от Софийския районен съд.

Съдиите останаха кратко на стълбите и получиха подкрепа от събралите се граждани под формата на продължителни аплодисменти и скандирания: "Ние сме с вас" и "Горди сме". На тези възгласи върховният съдия Борислав Белазелков извика: "И ние имаме нужда от вас" и помаха на студентите по право.

Сред подкрепилите магистратите адвокати бяха безспорни авторитети като Даниела Доковска, Ина Лулчева, Емилия Недева, Боряна Мусева и други.

Освен съдии, юристи и студенти по право, които излязоха на демонстрация в петък за трета поредна вечер се проведе и протест на граждани, които изразиха недоволството си от орязаните конституционни промени, одобрени от парламента на второ четене в сряда.

Гражданите традиционно се събраха пред парламента в петък вечер. Около 19 часа протестното шествие пристигна пред Съдебната палата.

Дмонстрантите, вместо музика, пускаха от тонколоните речта на председателя на ВКС Лозан Панов по повод 135-годишнината на ВКС. Приближаващото се към съдийската сбирка шествие заръкопляска бурно и в отговор получи аплодисментите на юристите.

Веднага след пристигането на протестиращите магистратите се оттеглиха и недоволните хора започнаха да викат "Оставка!", "Мафия! и "Ти си го избра!" по аналогия с изтеклата в записи, правени вдома на премиера Бойко Борисов в Банкя, фраза на бившия градски прокурор на София Николай Кокинов към Борисов по адрес на главния прокурор Сотир Цацаров.

Присъстващите на шествието студенти-юристи коментираха, че участват в протеста, за да покажат, че са свидетели на корупция и не искат да започват да работят в такава съдебна система. Те защитиха бившия правосъден министър Христо Иванов като лице на промяната в съдебната система.

"В тази държава управлява мафията и тя реално определя какво се случва, и тя законодателства, и тя обвинява. На всички е ясно, че държавата не изпълнява най-важния член от Конституцията, а той е, че суверен е народът", коментира участник в демонстрацията пред БНР.

"Каузата е една и съща - реформа в съдебната система. Ако трябва радикални промени - в противен случай нищо не става. Виждате 25 години тъпчем на едно место - даже от зле по-зле ставаме", посочи друг.

Подобна демонстрация на съдии в тоги е безпрецедентна в българската история. До момента магистратите са излизали в защита само на уволнената им по политически причини колега Мирослава Тодорова. През 2012 година обаче те се събраха около сградата на ВСС. Тодорова бе махната от системата заради разпрата ѝ със тогавашния вътрешен министър и настоящ председател на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Сега отново решение на ГЕРБ става повод за магистратски протест, а по-рано през деня Съюзът на съдиите в България (ССБ) излезе с много остра позиция срещу решението на парламента за разпределението на квотите в бъдещия Висш съдебен съвет

"Съдиите искат положителни промени, но за тяхното сбъдване са необходими смели действия от страна на политиците. Гласуването в Народното събрание показа, че други хора, а не съдиите се страхуват от дълбока промяна", обявиха от ССБ.

Според съдиите в организацията управляващите политически партии ясно са показали с решението, че независима съдебна система не само не им е нужна, а дори е нежелана от мнозинството политици в България.

"(Предложения) за промени в Конституцията, гарантираха не безконтролност, а отговорност и отчетност пред обществото, даваха реален шанс на почтените и действително независимите съдии, но бяха отхвърлени", се казва в позицията.

Парламентът гласува съдийската колегия да се състои от шестима членове, избрани от съдии и други шестима, избирани от парламента. В колегията намират място и двамата председатели на върховните съдилища, които обаче не се избират от съдиите, а от ВСС със санкцията на президента. Така представителите на съда остават в малцинство 6 на 8.

Всичко това се случи за сметка на разпределението в прокурорската колегия, където членовете, избирани от прокурори са пет, колкото са и представителите на парламента. Решаващият глас тук е на главния прокурор, който е единадесетият член на тази колегия. Така той, на практика, получава правото да кадрува безпроблемно в своята колегия.

Крайният резултат от конституционната реформа е зависима изцяло от главния прокурор прокурорска колегия и зависим от политическата квота съд.

"Уважаеми граждани, поради изложените причини всички ние ще плащаме и търпим скъпо, но манипулирано правосъдие, финансирана от държавата корупция, съдебна система, в която добрите съдии, прокурори и следователи трудно могат да работят качествено и във ваш интерес. Благоденствието на развитите общества се основава на равенството пред закона, а то е непостижимо, без да е гарантирано, че съдът е независим", се казва в позицията на ССБ.

Още по темата
Още от България