Магията между кино и литература - Синелибри, започва в неделя

Магията между кино и литература - Синелибри, започва в неделя

Церемонията по откриване на Международния кино-литературен фестивал Синелибри ще се състои на 18 октомври от 19:00 ч., в зала 1 на НДК. В духа на тазгодишния слоган на Синелибри "Възпитание на чувствата" в залата ще прозвучи песента "Защо ми е любов, кажи?" на Едит Пиаф в превод на Силвия Вагенщайн изпълнена от Мила Роберт, която ще представи своя версия.

Любопитната криминална комедия "Кръстницата" на режисьора Жан-Пол Саломе, с Изабел Юпер в главната роля, ще е част от церемонията. Екранизация по отрупания с награди роман на Анелор Кер, филмът не е типичната френска идилия с хипнотични гледки, а един колкото забавен, толкова и критичен поглед към предизвикателствата на ежедневието в съвременна Франция.

Синелибри 2020 ще се проведе при строго съблюдаване на здравните мерки. Между 18 октомври и 8 ноември в София и още седем града в страната зрителите ще видят 45 филма, повечето от които премиерни за България. Програмата предвижда и няколко прожекции на литературни адаптации с култов статус, в т.ч. "Диво сърце" на Дейвид Линч, чиято дългоочаквана книга "Кът за мечти" е вече в книжарниците, и еротичната драма "Любовникът" на световноизвестния френски режисьор Жан-Жак Ано, който тази година е почетен председател на журито.

За първи път в периода на фестивала 18 октомври – 8 ноември ще се състои паралелно излъчване на голяма част от филмовите премиери чрез платформата Neterra TV+ (www.neterra.tv/plus). Това се налага поради усложнената обстановка вследствие на разпространението на Covid-19. От друга страна, онлайн излъчванията са чудесен шанс за ценителите на киното от цялата страна да видят безпрепятствено много от заглавията, като се възползват от промоционалните пакети. Програмата на фестивала обхваща и градовете Варна, Пловдив, Бургас, Благоевград, Габрово, Велико Търново и Стара Загора. Билетите за всички присъствени прожекции и събития са в продажба на касите на Epaygo и киносалоните в София и страната.

Организаторите призовават всички зрители да си носят маски и да спазват изискванията за дистанция в залите. Акредитираните лица следва да предоставят пропуските на касите на кината най-рано 24 часа преди съответната прожекция и най-късно 30 минути преди нейния старт, за да получат безплатен билет с указано място. В противен случай пропускът не дава достъп до залата. Пропускът не дава право на достъп до фестивалните прожекции в културен център Г 8, Евро Синема и Синегранд Парк Център. Безплатните билети с място за акредитирани лица са ограничени. След изчерпването им акредитираните ще имат достъп до залите единствено ако има непродадени места.

Режимът за пропуските е валиден за всички киносалони с изключение на зала 1 на НДК, където всички акредитирани лица ще бъдат настанени съгласно инструкциите на организаторите.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Колко време давате на новия парламент?