Махмуд Абас: Сили на НАТО да гарантират сигурността на палестинската държава

Ръководителят на палестинската автономна власт Махмуд Абас заявява в интервю за "Ню Йорк таймс", че бъдещата палестинска държава няма да има армия и планира друг да гарантира нейната сигурност. По думите на Абас палестинците не хранят илюзии, че могат да гарантират сигурността на държавата си, в случай че израелците не се чувстват в безопасност.

Но войници от трета страна, например сили на НАТО под американско командване, могат да останат задълго на източните или на западните граници или другаде, казва палестинският лидер.

Според него присъствието на чуждестранни военни сили би успокоило израелците и би защитило палестинците.

В интервюто Абас подчертава, че израелските войници ще могат да останат на Западния бряг до пет години (не три, както е казвал преди), но че приблизително в същия срок трябва да бъдат премахнати еврейските селища от новата палестинска държава.

Палестинският лидер се дистанцира донякъде от идеите на държавния секретар на САЩ Джон Кери по израелски-палестинския мирен процес. "Той има право да прави каквото желае, а накрая ние имаме правото да казваме каквото искаме", заявява пред вестника Абас.

Думите му напомнят позицията на израелския премиер Бенямин Нетаняху от миналата седмица, че "Израел не е длъжен да се съгласява с всичко, което казва Америка", отбелязва "Ню Йорк таймс".

Споделяне

Още от Свят