Македонският митрополит чака съслужение с българската Църква-майка

Македонският митрополит чака съслужение с българската Църква-майка

Очакваме съслужение с Църквата-майка, изпратихме братски призив до Патриарх Неофит, заяви македонският митрополит Наум в петък пред БГНЕС. Следващата стъпка е съвместно съслужение на светата Литургия (Евхаристия) и по този начин заедно на практика да изпълним решението на Българската православна църква (БПЦ), с което тя прие да бъде Църква-майка на Македонската православна църква - Охридска архиепископия.

Неотдавна българският патриарх Неофит съобщи, че между двете църкви МПЦ-Охридска архиепископия и БПЦ има пълен консенсус по всички въпроси. Запитан коя е следващата стъпка, която очаквате да се състои между Църквата-майка и Охридската архиепископия, струмишкият митрополит Наум казва, че това е съвместно съслужение на светата Литургия (Евхаристия).

"Ако двете църкви заедно не извършват съслужение на светата Литургия, тогава какъвто и договор да имаме между тях или едностранни действия – те нямат смисъл и съдържание. Нашата църква и сега е много благодарна на БПЦ за поетия кръст да ни представлява, да се застъпва за нас и да ни помага да бъдем част от православния свят. Но смирено чакаме този кръст да донесе възкръсналото щастие на общото ни причастие със светите Христови тайни от един и същ потир. Ние очакваме тази обща стъпка много скоро да се случи. Тези дни изпратихме писмо до Негова Святост Патриарх Неофит с братски призив за общата служба на Светата Литургия", казва още македонският митрополит.

Запитан дали Вселенската патриаршия гледа положително на искането на МПЦ-Охридска архиепископия БПЦ да бъде нейна Църква-майка, той заявява: "Последната дума, разбира се, ще има Вселенският патриарх Вартоломей – такъв е редът в православната църква. Доколкото аз знам и това е напълно нормално, Вселенският патриарх неуморно работи върху единството на Една, Света, Съборна и Апостолска църква – това е неговата основна задача. Ние вярваме, но и виждаме, че всичко, което са прави в Православната църква, съгласно тази задача, е едновременно радост и утеха, чрез Светия Дух, и за самия Вселенски патриарх Вартоломей".

На въпрос кои са общите предизвикателства, пред които са изправени двете православни църкви в Република Македония и България, митрополит Наум заявява: "За общите предизвикателства в днешния свят към Църквата Божия, няма да говоря, защото те са известни. Най-същественото и най-важното е, че църквата трябва да се изправи срещу собствените си предизвикателства. В църквата няма достатъчно истински духовни отци и духовни лидери, които правилно да разсъждават за доброто и за злото, които да взимат смели решения и да заставят зад тях, които решават проблемите и които са способни да привличат и водят вярващия народ. Недостигът на духовни отци -лидери е ключовият проблем на църквата днес".

Споделяне

Още от България