Макрон и Филип готвят обединяващо правителство

Разкол във френската десница след като президентът центрист назначи неин член за министър-председател

Едуар Филип

Новият френски президент Еманюел Макрон и назначеният от него в понеделник за министър-председател представител на умерената десница Едуар Филип подготвят правителство, което би трябвало да въплъщава обещаното от Макрон политическо обновление, в него да има равно представителство на мъже и жени, както и баланс между дясното и лявото в перспективата на насрочените за юни парламентарни избори, съобщава Франс прес.

Новото правителство на Франция ще бъде обявено утре, а не днес, както бе планирано, съобщи Елисейският дворец. Забавянето е необходимо, за да бъдат проверени внимателно всички бъдещи министри и да няма конфликти на интереси.

"Съгласно поетите ангажименти да внесе морал в обществения живот", Макрон "поиска време за проверка на финансовото състояние" на хората, които ще бъдат в правителството, както и за потенциални "конфликти на интереси", посочи в комюнике президентството, цитирано от Франс прес.

Имената на новите министри ще бъдат обявени утре в 16 ч. българско време. Първото заседание на новото правителство ще се състои в четвъртък сутринта, а не утре.

 

Сред споменаваните имена има представители на различни части на политическия спектър. Предполага се, че освен министър-председателя, правителството ще включва и други членове на дясната партия "Републиканците", като бившия министър Брюно льо Мер, който още вечерта след втория тур на президентските избори изрази готовност да работи с Макрон.

Вляво министърът на отбраната при вече бившия президент Франсоа Оланд, Жан-Ив льо Дриан, може да е единственият от досегашното правителство, фигуриращ и в новия кабинет. Членовете на социалистическата партия, присъединили се към Макрон, като кмета на Лион Жерар Коломб или народните избраници Ришар Феран и Кристоф Кастанер - стълбове на кампанията на новия държавен глава - вероятно също ще влязат в правителството.

Сред кандидатурите се коментира и Франсоа Байру, водач на центристкото "Демократично движение" - съюзник на президента.

Макрон обеща да включи в управлението представители на гражданското общество. Президентът се опитва да убеди бившия телевизионен водещ и уважаван в еко-средите Никола Юло да поеме бъдещо "министерство за екологичен преход", посочва Франс прес.

Колкото до жените в следващия кабинет, възможно е президентът да даде тласък на млади надежди от бизнеса като Астрид Паносян, която е била директор на голяма компания за недвижими имоти, специалистката по комуникации Аксел Тесандие или кинопродуцентката Фредерик Дюма.

Очаква се в новото правителство да има наполовина по-малко министри, отколкото в това на Оланд, отбелязва Асошиейтед прес.

Новият кабинет ще се събере на първото си заседание в сряда.

Новият френски премиер Едуар Филип каза, че е приел да заеме този пост, предложен му от президента Еманюел Макрон, защото Франция е в уникална ситуация.

"Казах си, че ситуацията, в която се намираме, е толкова уникална, че трябва да се опитаме да направим нещо, което не е правено никога досега", каза премиерът пред телевизия ТФ1 часове след като бе назначен. Той потвърди, че президентът Макрон ще извърши благоприятни за бизнеса реформи в сферата на труда.

Филип - консерватор от дясната партия Републиканците, е първият премиер на Франция след Втората световна война, избран доброволно от президент от различна партия, отбелязва Ройтерс.

Разкол във френската десница

Водачът на френската десница Франсоа Бароан се разграничи от колегата си Едуар Филип заради това, че е приел предложението на президента Еманюел Макрон да стане премиер, предаде Ройтерс.

Партията на Бароан "Републиканците" е раздирана от противоречия заради възприетата от Макрон тактика на разделяй и владей, отбелязва Ройтерс.

Филип направи избор, който не е наш, каза Бароан в интервю за телевизия БФМ, докато новият президент се готвеше да обяви по-късно през деня и останалата част от състава на правителството.

Макрон определи за премиер Филип, депутат от умереното крило на "Републиканците", като с този ход целеше да разшири спектъра на политическата си подкрепа и да отслаби противниците си преди парламентарните избори през юни.

Няколко депутати от социалистите също се присъединиха към редиците на президента. Това направиха и 21 народни представители от "Републиканците", сред които имаше знакови за партията фигури и бивши министри, излязли вчера дори с общ призив да се откликне положително на "протегнатата ръка на президента".

"От него си зависи как ще се справя с това шизофренно положение, което се получи", заяви още Бароан.

Номинацията на Филип за премиер е открито предизвикателство за "Републиканците", които дават заявка, че искат да са първа политическа сила в долната камара на парламента, но според социологическите проучвания изостават от движението на президента "Република, напред".

Бароан реагира остро на твърденията, че Макрон обновява френската политика.

"Това, което Макрон предлага, е взривяване, а не обновяване на политиката", каза той. По думите на Бароан "Републиканците" не искат конфронтация с него, а вместо това изразяват готовност за дискусия.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?